Skoro 80 odsto mladih seksualno uznemiravano na fakultetima 1

Podršku ovim zahtevima pružio je Autonomni ženski centar (AŽC), koji je svim državnim i privatnim fakultetima predložio da u okviru svojih akata obezbede zaštitu od seksualnog uznemiravanja.

Istraživanje AŽC-a o percepciji i iskustvu mladih u vezi sa seksualnim uznemiravanjem, rađenom na uzorku od 602 ispitanice/ka, pokazuje da je gotovo 80 odsto mladih doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja. Da je ovaj problem prisutan i u obrazovnim ustanovama govori i podatak da je trećina studenata/studentkinja bila u situaciji da zaposleni na fakultetu u njihovom prisustvu pričaju seksualne šale, gledaju ih tako da se osećaju neprijatno ili skreću razgovor o studiranju na seksualne teme.

Međutim, kako smatra svaka druga studentkinja, postojeća zaštita od seksualnog uznemiravanja na fakultetima nije dovoljna.

Prema pomenutom istraživanju, najveći broj ispitanika/ca (60%) imao je iskustvo sa obraćanjem neprimerenim nadimcima poput „devojčice“, „zlato“, „cico“, „mačko“. Nešto manji broj, 54 odsto, primao je telefonske pozive ili poruke sa seksualnom konotacijom, dok je slanje poljubaca, oblizivanje, zviždanje iskusilo 42 odsto ispitanika/ca. Takođe, 30 odsto ispitanih bilo je u situaciji da im se neko unosi u lice, dodiruje, priljubljuje uz telo ili na neki drugi način ugrožava njihov lični prostor, dok je 26 odsto iskusilo da se neko u njihovom prisustvu samododiruje po intimnom delovima tela.

U istraživanju se napominje da je među mladima sa iskustvom seksualnog uznemiravanja znatno više žena. Stoga, u okviru predloga koji je AŽC uputio fakultetima, posebna pažnja se skreće na zaštitu studentkinja, jer „patrijarhalno okruženje i situacije gde postoji izraženi disbalans u moći (profesor – studentkinja) načelno podstiče seksualno nasilje“.

– Ovo je prvi dopis AŽC-a univerzitetima sa ovim predlogom i nadamo se da će prepoznati potrebe studentkinja i studenata, kao i svoju odgovornost u zaštiti od seksualnog uznemiravanja. Iako to mogu da budu dugi procesi, nadamo se da će otpočeti ozbiljniji razgovori o ovoj temi – kaže za Danas Sanja Pavlović iz AŽC-a. Kako dodaje, za sada nema potvrde da je neki univerzitet nešto preduzeo ovim povodom, ali pojedini fakulteti sa kojima su u kontaktu razmatraju usvajanje takvog pravilnika.

FPN jedini ima pravilnik o ponašanju zaposlenih

Jedini fakultet koji ima pravilnik o ponašanju zaposlenih u vezi sa prevencijom i zaštitom od seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja jeste Fakultet političkih nauka u Beogradu. Međutim, pitanje je koliko se taj pravilnik primenjuje i da li studenti i studentkinje za njega znaju. Iskustvo AŽC-a u radu sa njima pokazuje da im ovakav akt u okviru fakulteta nije poznat.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.