Stranačka agitacija državnih funkcionera bez sankcija 1Foto: N. Kovačević

Jedan od takvih slučajeva zabeležen je u Lučanima, kada je Radoš Milovanović, dugogodišnji generalni direktor preduzeća „Milan Blagojević – Namenska“, javno pozvao radnike tog privrednog društva, čiji je vlasnik država, da na lokalnim izborima u toj opštini glasaju za SNS. Koristeći svoju poziciju, on je to učinio nekoliko dana pre lokalnih izbora, koji su održani 16. decembra 2018. godine, na skupu radnika lučanske fabrike koji su dobrovoljni davaoci krvi i drugih zaposlenih u toj fabrici.

„U nedelju su izbori i ja vas molim da, radi fabrike, izađete u nedelju na izbore i da zaokružimo broj 1 – Srpska napredna stranka, koja nam omogućuje ove dobiti“, poručio je Milovanović 12. decembra prošle godine okupljenim radnicima, a potom dodao: „Aplauz da čuje gospodin Vučić“.

U članu 20 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, u stavu drugom, navedeno je da „funkcioner ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata“.

Dalje, u četvrtom stavu piše da je „funkcioner dužan da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši javnu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političkog subjekta“.

I pored toga, Agencija za borbu protiv korupcije je, po prijavi predstavnika CRTE protiv Milovanovića, utvrdila da on nije prekršio zakon jer sporni skup, kako je utvrdila Agencija, nije održan u tom preduzeću, niti je to preduzeće bilo organizator tog okupljanja, pa je, 7. juna ove godine, protiv njega obustavila postupak. Sporni skup je održan u hotelu „Lučani“, čiji je vlasnik, prema podacima APR, upravo preduzeće „Milan Blagojević – Namenska“.

U obrazloženju Agencije piše da je Milovanović, tokom postupka, naveo da to preduzeće „nije organizator navedenog skupa i da je 12. decembra 2018. godine, u hotelu „Lučani“, održan tradicionalni godišnji koktel Društva dobrovoljnih davalaca krvi, u organizaciji Samostalnog sindikata preduzeća i u saradnji sa Crvenim krstom opštine Lučani“.

Takođe, Agencija ističe da je, na osnovu zaključka sindikata i informacije te sindikalne organizacije za zaposlene u preduzeću, „utvrđeno da je ta sindikalna organizacija sa Crvenim krstom opštine Lučani organizovala tradicionalni koktel za dobrovoljne davaoce krvi, radnike tog privrednog društva“.

„Imajući u vidu navedeno“, piše u rešenju, Agencija je ocenila da „nema osnova za dalje vođenje postupka protiv Radoša Milovanovića i donela rešenje kojim je protiv njega obustavljen postupak“.

Raša Nedeljkov, programski direktor CRTE, navodi da je primer iz Lučana ilustracija velikog problema zloupotrebe javnih resursa tokom izbornih kampanja u Srbiji.

„Postoji i snimak o tome da je direktor velikog državnog preduzeća u tom gradu iskoristio svoj uticaj na birače, ali izostao je odgovarajući odgovor institucija. Dokle god se takvo ponašanje ne bude sankcionisalo, to će značiti da je to dozvoljeno“, kazao je naš sagovornik i ocenio da se „takve zloupotrebe ne sankcionišu zbog velikog uticaja politike na nezavisna tela, kao što su Agencija za borbu protiv korupcije, REM, Poverenik za informacije od javnog značaja, DRI i pravosuđe“.

Za takvo stanje, dodaje, odgovorna je izvršna vlast, u čijem interesu je da nezavisna tela budu od nje zavisna finansijski ili u vidu mera koje zakonom mogu da koriste, što je, kako navodi, pogubno za demokratiju u Srbiji.

„Uvek postoji interes jedne političke strukture da ima što veću kontrolu nad institucijama, a ideja o podeli vlasti trebalo bi to da sprečava. Godinama unazad moć se koncentriše gotovo isključivo u izvršnoj vlasti. Ni u jednom trenutku nismo živeli u demokratskom društvu, ni u vreme Miloševića, ali ni u vreme Đinđića, Koštunice i Tadića, a eklatantan primer je Aleksandar Vučić, koji je funkcije koje je obavljao od 2012. godine uvek činio najmoćnijima“, navodi naš sagovornik.

Ocenivši da postojeći zakon ostavlja prostor za izvrgavanje njegovih odredbi, on je ocenio da je zbog toga moguć slučaj Radoša Milovanovića, a potom dodao da je CRTA, između ostalog, zatražila da se, uoči izbora 2020. godine, državnim činovnicima na svim nivoima vlasti zabrani pojavljivanje u izbornim kampanjama u ime institucija u kojima rade.

„Ukoliko ne tražimo da institucije rade u skladu sa interesima javnosti, one će raditi u interesu onih koji na njih vrše pritisak, a to su političari. U interesu političkih partija je da Agencija za borbu protiv korupcije radi što manje, da što manje kontroliše tokove finansija izloupotrebe političara i državnih funkcionera, ali u interesu društva je da ona radi svoj posao“, poručio je Nedeljkov.

Zloupotreba javnih resursa

Kao primer zloupotrebe javnih resursa, naš sagovornik navodi takođe slučaj iz Lučana, gde je CRTA, na dan lokalnih izbora u toj opštini, identifikovala više od 200 vozila sa registarskim oznakama koje nisu lučanske, već sa tablicama iz Vršca, Pančeva, Šida, Novog Sada i drugih gradova. „Utvrdili smo da je najmanje 17 takvih vozila u vlasništvu javnih preduzeća i lokalnih samouprava. Podneli smo krivične prijave i, pre nekoliko dana, dobili odgovor iz Višeg tužilaštva u Novom Sadu da ne postoji osnov za krivično delo, jer je vozač uprave Šid bio u Lučanima kako bi se utvrdili efekti uvođenja led-rasvete u toj opštini. Zanimljivo je da se ti „efekti“ utvrđuju baš na dan izbora u Lučanima“, naveo je Nedeljkov.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.