Episkop Teodosije: SPC će sve učiniti da se sačuva baština 1Foto: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/MO

Episkop raško prizrenski Teodosije izjavio je da će Srpska pravoslavna crkva učiniti sve što je u njenoj moći da sa vlastima Srbije i međunarodnim predstavnicima pomogne da se sačuva srpska baština i da Srbi sa kosovskim Albancima žive u miru, poštujući jedni druge.

„Ali, u slučaju negiranja našeg identiteta, prava i sloboda uvek ćemo biti tu da podignemo smireno, ali i odlučno, naš glas i borimo se za očuvanje naših svetinja i opstanak vernog naroda na ovom prostoru“, rekao je episkop Teodosije u intervjuu za Jedinstvo.

Kako je dodao, svetinje su održale Srbe ne samo na Кosovu i Metohiji, nego svuda gde žive, i zato uz reči ‘Ne damo svetinje’ brane sve svoje i ne posežu za onim što pripada drugima.

Na pitanje o napadima na bratiju manastira Visoki Dečani i srpsku duhovnu baštinu na Kosovu i Metohiji, on je rekao da to „nažalost, nije ništa novo“.

„Već 22 godine naša Crkva hrabro odoleva svim tim napadima, klevetama ali i otvorenim izlivima mržnje. Mi se trudimo da na to ne uzvratimo istom merom, već trpljenjem i pouzdanjem u Boga, da će ‘oni koji ne znaju šta rade’ shvatiti da time najviše sebi prave štete“, rekao je Teodosije.

Dodao je da su svetinje duhovni svetionici ne samo za srpski narod, već i za sve koji žive na tom prostoru.

„Daj Bože da naše komšije Albanci to jednom shvate i razumeju“, rekao je episkop Teodosije.

Liturgiji je prisustvovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, a kako je saopšteno, on će danas u porti ckrve Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom mostu, deci podeliti uskršnja jaja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.