Vrtići i boravak za decu koju nema ko da čuva 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Predškolske ustanove su zatražile od roditelja da se izjasne ko namerava da šalje decu u vrtiće kada se otvore, a dopis slične sadržine upućen je u osnovnim školama, koje treba da anketiraju roditelje učenika koji su već upisani u boravak.

„Molimo da imate u vidu da su potrebni podaci samo o onim učenicima koji su već upisani u produženi boravak, a za koje roditelji ne mogu da nađu drugo rešenje za čuvanje, odnosno, gde je boravak deteta u produženom boravku jedina mogućnost da bi roditelji mogli da rade. Napominjemo, nije reč o povratku na nastavu, već se ispituju potrebe roditelja za čuvanjem dece radnim danima, u periodu kada roditelji moraju da je jave na posao, a njihova deca ne mogu da ostanu bez nadzora odraslog kod kuće. U ovom kontekstu učenici ne mogu koristiti uslugu organizovane ishrane dok su u produženom boravku, već obrok i/ili užinu treba da im pripreme i spakuju roditelji“, navodi se u dopisu upućenom osnovnim školama.

U dopisu upućenom vrtićima takođe se ističe da je potrebno da se prijave roditelji koji su sigurni da će u narednom periodu morati da počnu da rade, i o čijoj deci nema ko da brine. Istovremeno, naglašeno je da deca koja se sada ne prijave mogu nesmetano krenuti u vrtić u onom trenutku kada oba roditelja budu morala da se vrate na posao.

Ono što je juče najviše zbunjivalo roditelje bila je činjenica da veliki broj njih nije znao kada će morati da počne da radi, a vaspitači nisu imali precizne informacije kada će vrtići biti otvoreni sve dok na konferenciji za medije Kriznog štaba nije rečeno da se predškolske ustanove otvaraju 11. maja.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ne očekuje u prvom trenutku masovan povratak u vrtiće i škole. On je rekao da ima oko 225.000 dece predškolskog uzrasta i da je pretpostavka da će njih oko 50 odsto krenuti u vrtić, a da će u boravku biti oko 30 odsto dece.

Dodaje da se u ovom trenutku radi procena koliko je vaspitača radno sposobno, jer među njima ima obolelih od korona virusa, a neki su angažovani na drugim poslovima. Ministar je rekao da će roditelji biti obavezni da vrtiću dostave potvrdu poslodavca da moraju da rade, te da je i to mera da bi se sprečilo da povratak dece bude masovan.

Sindikat: Vrtići se prerano otvaraju

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije (SSPVOS) Bosiljka Jovanović kaže za Danas da njena organizacija smatra da je otvaranje vrtića 11. maja prerano i da je trebalo sačekati do početka juna.

Kako dodaje stav zaposlenih je da je trebalo omogućiti odlaganje polaska u vrtića bar za uzrast do tri godine jer se radi o deci sa kojom je nemoguće održati socijalnu distance u radu.

„Sva deca koja budu krenula sada u vrtić moraće da imaju potvrdu lekara da su zdrava. Kako će se izdati toliko veliki broj potvrda u ovom period? Istovremeno, mi inače nemamo saradnike za preventivnu zdravstvenu zaštitu, koji su u ovom trenutku veoma važni. Na kraju, postavlja se i pitanje ko će finansirati nabavku zaštitne opreme I higijenskih sredstava za vrtiće. Bilo je reči da će to raditi lokalne samouprave, ali mi imamo mesta u kojima samouprave ne mogu da obezbede te količine“, kaže Bosiljka Jovanović.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.