Žabare obeležilo Dan opštine i Dan oslobođenja 1Predsednik Lukić dodeljuje nagradu Aleksandru Jokiću Foto: M. V.

U svečanom delu Akademije prisutnim su se obratili predsednik opštine Žabari, Jovan Lukić i presednik Skupštine opštine Žabari, Dejan Adamović. Nakon njihovog obraćanja dodeljena su opštinska priznanja najboljim pojedincima i pravnim subjektima koja su se u periodu od 8. oktobra 2018. godine do 8. oktobra 2019. najviše istakli u radu koji su doprinelu uspešnoj poslovnoj godini opštine Žabari u periodu između dva obeležavanja.

Nakon zavtšetka oficijalnog dela Akademije prisutnima je priređen kulturno-umetnički program u izvođenju dramskog umetnika iz Beograda, Milenka Pavlova, soliste na violini Momu Stanojevića i hora muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda.

Žabare obeležilo Dan opštine i Dan oslobođenja 2
Hor „Mokranjac“
Foto: M. V.

Nakon intoniranja Himne Srbije, prvi se prisutnim obratio predsednik Skupštine Opštine Žabari, Dejan Adamović koji je pozdravivši sve prisutne govorio o tradiciji i uspešnosti opštine Žabari.

-Iako je opština Žabari među najmanjima u Srbiji, to je ne sputava da bude uspešna u svim poljima delatnosti. Naprotiv, vrednoćom i predanim radom svih žitelja opštine Žabari, uz svesrdnu podršku opštinskog rukovodstva, doprineli su da danas proslavimo i obeležimo još jednu uspešnu godinu u periodu između dva obeležavanja Dana opštine, istakao je predsednik Skupštine opštine Žabari, Dejan Adamović.

Predsednik opštine Žabari, Jovan Lukić naglasio je da su sumirujući rezultate iz protekle godine, zaključio da su dobrim planiranjem uspeli da reše neke od ključnih problema u opštini na čijem je čelu.

-Zahvaljujući predanom radu opštinskog rukovodstva, radnika opštinske uprave, javnih preduzeća i ustanova, ali i dobrom saradnjom sa Vladom republike Srbije, njenim resornim ministarstvima i institucijama uspeli smo da uradimo mnogo i da u određenim segmentima građanima opštine Žabari poboljšamo kvalitet života-istakao je u svom govoru prvi čovek Žabarske opštine Jovan Lukić, dodavši da će prisutni detaljnu biti upoznati šta je to urađeno u proteklih godinu dana u filmu koji će se odmah prezentovati“.

Nakon obraćanja opštinskih čelnika prikazan je osamnaesto minutni film gde je prikazano sve šta se uradilo u opštini Žabari u periodu između, prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg obeležavanja Dana opštine.

Kraj oficijalnog dela obeležen je dodelom oktobarskih priznanja najuspešmijima. Ukupno je dodeljeno 22 priznanja: jedna Oktobarska nagrade, tri Oktobarske plakete 11 Oktobarskih zahvalnica, kao i sedam zahvalnica koje se po prvi put dodeljuju penzionerima opštinsle uprave otišlih u penziju 2016. godine i kasnije- Oktobarsku nagradu, koja se sastojala od izgavirane plakete, knjige o učešću Srbije u Prvom svetskom ratu i novčanog dela u iznosu od 60. 000 dinara, dobio je Aleksandar Jokić iz Beograda član Izvršnog odbora SNS i koordinator te stranke za podunavski i braničevski okrug.

Žabare obeležilo Dan opštine i Dan oslobođenja 3
Pktobarska priznanja     Foto: M. V.

Ovo najveće opštinsko priznanje, Oktobarsku nagradu Jokiću je uručio predsednik opštine Jovan Lukić, za izuzetan doprinos u razvoju i afirmaciji u opštini Žabari u 2018. godini. Oktobarske plakete uručio je Predsednik žabarske Skupštine Dejan Adamović, dok je Oktoborske zahvalnice dodelio zamenik presednika opštine, Zlatko Dragutinović.

U ime dobitnika Oktobarskih priznanja prisutnima se obratio dobitnik Oktobarske nagrade Alleksandar Jokić koji se u ime svih nagrađenih zahvalio na ukazanom poverenju i časti, ujedno rekavši da novčani deo dobijene nagrade daje Fudblskom klubu „Pomoravlje“ iz Vlaškog Dola, kako bi im tim skromnim doprinosom pomagao u daljem tekmičenju.

–Veoma sam počastvovan ovom nagradom. Mogu da kažem da je žabarsko rukovodstvu uz svesrdnu pomoć Vlade i predsednika republike Srbije, Aleksandra Vučića u protekloj godini mnogo uradilo. Oni su pokazali veliku odgovornost, mudrost i svestrani rad u realizovanju projekata za poboljšanja uslova života u Žabarima. Poručujem im da tako i u narednom periodu nastava i da sve svoje resurse uključe u poboljšanju životnog standarda svih građana opštine kojom rukovode, rekao je ovogodišnji dobitnik Oktobarske nagrade, Aleksandar Jokić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su pored predstavnika lokalne samouprave, odbornika, predstavnika Javnih preduzeća i ustanova, pripadnika vojske, policije i sveštenstva i predstavnici svih opština Braničevskog upravnog okruga, kao i predstavnici grada Požarevca.

Nagrađeni oktobarskim priznanjima

Pored dobitnika Oktobarske nagrade koja je dodeljena Aleksandru Jokićudodeljene su i Oktobarske plakete. Plakete su dobili: Nacionalna služba za zapošljavanje-filijala Požarevac, Sportski savez opštine Žabari i Fudbalski klub „Pomoravlje“ iz Vlaškog Dola. Oktobarskim zagvalnicama nagrađeni su: Stokić Slađana iz Aleksandrovca, glavna sestra u DZ „Žabari“, Tihomir Draguljević, predsednik MZ „Miijevo“, Dragi Čičić iz Porodina, Krinka Obradović, administrativni radnik iz Žabara, Nikola Nikolić poljoprivrednik iz Polatne, Filip Janković, poljoprivrednik iz Žabara,Mario Ilić iz Kočetina, proizvođač mleka i farmer, Slađana Janković Vučković, predsednica MZ“Simićevo“, Stefan Vitković, poljoprivrednik iz Simićeva, Nenad Cvejić iz Aleksandrovca, Bojan Obradović iz Aleksandrovca i Darko Glišić muzičkiumetnik iz Velike plane. Posebne zahvalnice dobili su penzioneri opštinske uprave: Biljana Stanojević iz Žabara, Svetlana Dinić iz Žabara, Slavica Vukašinović iz Aleksandrovca, Slavica Savić iz Aleksandrovca, Dragoslav Marković iz Aleksandrovca, Milan Obradović iz Žabara i Zoran Jakovljević iz Simićeva.