Žalbe na odluku o doktoratu Siniše Malog do 24. maja 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Na osnovu inicijalnih žalbi na tu odluku rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović će u ime Univerziteta uputiti žalbu Odboru za profesionalnu etiku UB, koji je drugostepeni organ u odlučivanju.

Odbor ima rok od 120 dana da se izjasni o žalbi i njegova odluka je konačna, rečeno je danas na sednici Senata UB.

Rektorka Ivanka Popović je pojasnila za Danas da po postojećoj proceduri Raša Karapandža, koji je prvi osporio doktorsku disertaciju Siniše Malog u tekstu objavljenom na sajtu Peščanika, nema pravo da podnese žalbu. Na pitanje šta će se desiti ako na Univerzitet do pomenutog roka ne stigne nijedan prigovor, Popović je odgovorila: “Videćemo”.

Dekan FON-a Ilija Suknović prethodno je obavestio članove Senata o ishodu postupka na tom fakultetu. Podsetimo, NN veće FON-a je prihvatilo izveštaj fakultetske Etičke komisije, a ona mišljenje stručne komisije da je doktorska disertacija Siniše Malog rezultat njegovog samostalnog naučnoistraživačkog i stručnog rada, te da uočeni propusti po obimu i značaju ne dovode u pitanje naučne doprinose i originalnost doktorata. Od prisutnih 100 članova NN veća, za izveštaj Etičke komisije je glasalo 72 člana, a 28 je bilo uzdržano.

Rektorka Popović je pre iznošenja predloga na glasanje rekla da je Univerzitet u Beogradu institucija od javnog značaja, da je spreman da se suoči sa teškoćama, da ih savlada i unapredi sistem. Ona je istakla da je ovaj postupak, što se tiče Univerziteta, od početka bio transparentan, da nijednog trenutka nikom nisu bile uskraćene informacije i da u tom duhu mora i da se završi.

– Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova definiše da svako može da podnese zahtev za preispitivanje, ali od sve javne priče niko osim Univerziteta u Beogradu to nije učinio. Peticija koju je potpisalo 300 nastavnika i naučnika, od kojih nisu svi zaposleni na Univerzitetu u Beogradu, došla je kasnije, kada je procedura bila debelo u toku. Univerzitet je pokazao da je spreman da se suoči sa svim pitanjima i izazovima koji se pred njega postave, da poštujemo naša pravila i našu instituciju i dođemo do konačnog završetka tog postupka. Kada se on završi sigurno da ne mogu svi biti zadovoljni ishodom. Oni koji ne budu zadovoljni mogu da koriste druge načine kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, ali što se tiče Univerziteta u Beogradu mi ćemo drugim stepenom završiti ovu priču. Time ispunjavam obećanje koje sam dala da ću ovu proceduru na najtransparentniji način dovesti do kraja – rekla je Popović. 

Akademik Dušan Teodorović najavio je za Danas da će zajedno sa profesorom Rasom Karapandžom i još nekim kolegama podneti žalbu na odluku FON-a o doktoratu Siniše Malog.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.