Zoran Radovanović: Tužiću Stojanovića zbog pretnji 1Ilustracija Foto EPA-EFE CHRISTIAN BRUNA

Zoran Radovanović, dopisnik Danasa, koji je zbog serije tekstova o dešavanjima na Univerzitetu u Kragujevcu, dobio pretnje od Milovana Stojanovića, člana Saveta kragujevačkog Univerziteta, ističe za naš list da će u narednom periodu podneti krivičnu prijavu protiv Stojanovića.

Podsetimo, posle turbulentnih događaja oko smene rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića, a posebno nakon ovonedeljnih tekstova o povratku profesora optuženih u aferi „Indeks“ na vlast na kragujevačkom Pravnom fakultetu, našem kolegi Radovanoviću je telefonom pretio Stojanović, predstavljajući se kao komšija, da bi se potom ispostavilo da je član novog saziva Saveta Univerziteta, što je i sam Stojanović potvrdio za Danas.

Kako navodi naš dopisnik Radovanović, pretnje koje mu je uputio Stojanović, između ostalih da „se malo smiri“, da „vodi računa šta radi“ i da ga „više ne plaćaju Arsenijevići“ (bivši rektor Nebojša Arsenijević i njegov brat Slobodan, prim. aut), prijaviće sledeće sedmice policiji i tužilaštvu. Radovanović je pišući o smeni rektora, praćenoj višemesečnom kampanjom protiv Arsenijevića, nastojao da se, u skladu s pravilima novinarske profesije, čuje i druga strana, odnosno sada već bivši rektor Arsenijević. Međutim, prema pouzdanim informacijama koje smo dobili sa kragujevačkog Univerziteta, to se nije svidelo onima koju su rušili i srušili Arsenijevića sa pozicije rektora.

Pretnje Radovanoviću su stigle nakon ovonedeljnih tekstova u našem listu o povratku pojedinih profesora optuženih za prodaju ispita i diploma u najvećoj korupcionaškoj aferi visokog školstva u Srbiji („Indeks“) na vlast na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Čovek koji je, posle pojavljivanja tih tekstova u Danasu, pretio kolegi Radovanoviću je Milovan Mića Stojanović, član novog saziva Saveta Univerziteta, koji je na to mesto došao na predlog Vlade Srbije, i koji, kako tvrde na Univerzitetu, slovi za bliskog prijatelja ministarke Slavice Đukić – Dejanović.

Pretnje novinaru Zoranu Radovanoviću osudila su juče i novinarska udruženja. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je policiju i tužilaštvo da hitno reaguju i zaštite Radovanovića. „Pretnje i pritisci na novinare i medije nespojivi su sa slobodom izražavanja i medija i suprotni ciljevima za koje se deklarativno zalaže rukovodstvo države Srbije. Zbog toga NUNS poziva nadleže da na delu dokažu principe koje propagiraju i svim novinarima, a u ovom slučaju Zoranu Radovanoviću, omoguće da nesmetano izveštavaju javnost o važnim društvenim temama i zbivanjima. Takođe pozivamo sve kolege/ice i novinarska udruženja na solidarnost sa Radovanovićem“, navodi se u jučerašnjem saopštenju NUNS-a.

I Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pretnji novinarima u Kragujevcu koji izveštavaju o dešavanjima na gradskom Univerzitetu i traže od predstavnika ove institucije da prestanu da ugrožavaju bezbednost novinara. UNS-u je nekoliko kolega potvrdilo da im je prećeno zbog izveštavanja o smeni rektora Univerziteta, kao i vraćanja na Pravni fakultet optuženih u korupcionaškoj aferi „Indeks“. UNS podseća da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i poziva nadležne da istraže slučaj i javnosti saopšte rezultate istrage.

Stojanović demantuje pretnje

Milovan Mića Stojanović pozvao je juče redakciju Danasa kako bi demantovao da je pretio našem dopisniku Zoranu Radovanoviću. Interesantno je da je Stojanović prethodno za UNS potvrdio da je zvao našeg kolegu Radovanovića, navodeći da ga je pitao „šta to piše po novinama i zašto blati SNS i Vučića“. „Pozvao sam ga i da se vidimo, da mu objasnim situaciju. Ali nisam nikome pretio, to je čista laž. Ja to što on navodi nikada nisam rekao, imam i snimak razgovora i rado ću ga priložiti policiji ako prijavi slučaj“, rekao je Stojanović za UNS, da bi za Danas izjavio da su u UNS-u „malo dodali“ u njegovoj izjavi. Naime, Stojanović je novinarki Danasa ispričao da je mislio da je pozvao nekog drugog Zorana, a ne našeg kolegu, da nije izgovorio nijednu ružnu reč, a pogotovo da nije rekao „vodi računa šta radiš“, kao i da jeste tačno da je pozvao tog drugog Zorana upravo zbog tekstova u Danasu, želeći da s njim porazgovara, jer se nekad bavio novinarstvom. Stojanović je istakao da će od svog mobilnog operatera tražiti snimak razgovora kao dokaz da nije pretio Radovanoviću.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Zoran Radovanović: Tužiću Stojanovića zbog pretnji”

  1. Stanje vanredno ne samo po novinare već i obične gradjane. U Kragujevcu gomila džipova sa stranim ili tablicama Bg ili NS. Nabildovani i istetovirani paradiraju kao u rijalitiju. Po centru Kragujevca se šetaju bande klinaca sa pitbul i staford rasom pasa i paradiraju pored majki sa malom decom i niko od komunalaca ne sme da ih opomene. Čemu komunalna policija koja prima plate da napiše kazne za vodjenje ovakvih pasa korpe i držanje pasa koji su zabranjeni.Jel čekate da se desi nešto vanredno i da ne daj bože neko dete strada ili ćete raditi svoj posao . Gradonačelnika ništa od ovoga ne zanima naravno !!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.