Azijsko tržište najveći turistički bum u poslednjih deset godina 1Foto: Pixabay / Free-Photos

U svetu je u 2017. potrošeno 5,2 hiljade milijardi dolara prilikom putovanja, a najveći turistički bum u poslednjih deset godina beleži azijsko tržište, koje je od 2008. do danas poraslo za čak 130 odsto.

Kako je danas rekao direktor Trip Advisora Carls Ballard na Adria Hotel Forumu u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, u isto vreme dok Azija kao tržište raste velikom brzinom, Severna Amerika beleži rast od 15, a Zapadna Evropa tek devet odsto.

– SAD je i dalje najveće turističko tržište na svetu, ali Kina je na drugom mestu i očekujem da će uskoro da prestigne SAD – istakao je Ballard.

Azijsko tržište najveći turistički bum u poslednjih deset godina 2
Foto: Lj. B.

Iako se ne nalazi na listama top destinacija, Srbija može da se pohvali dobrim rezultatima poslednjih godina, naročito Beograd.

– Tokom 2016. i 2017. Beograd je beležio rast tražnje od nekih 25 odsto, što je fenomenalan rezultat. Prošla godina je bila malo lošija, ali uprkos tome i zauzetosti kapaciteta od 61 odsto Beogradu ide odlično – rekao je direktor kompanije STR Tomas Emanuel, na jednoj od najvećih međunarodnih konferencija o hotelskom investiranju.

On je istakao da su prošle godine Bliski Istok i Centralna Amerika beležile pad u turizmu od 5,7, odnosno 1,2 odsto, a da je najveći rast imala Severna Afrika od 27,2 odsto.

– Blagi pad doživele su destinacije poput Kanarskih ostrva, Tenerife, svi ostali beleže rast – Italija, Hrvatska, naročito Turska, vraćaju se Kairo i Šarm el Šeik – napominje Emanuel.

Direktor kompanije STR koja se bavi istraživanjem i analizom, između ostalog i hotelijerskog sektora rekao je kako će ove godine “vruće” destinacije biti Minhen, Madrid, Atina, Brisel i Pariz, a da se očekuje i oporavak tržišta poput Kelna, Barselone i Dizeldorfa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari