Blizina izbora kočnica za emitovanje N1 kod provladinih operatora 1Foto: Zoran Spahić

Politički razlozi, odnosno činjenica da se približavaju izbori, prevashodno su uticali na to da gledaoci državnog kablovskog operatora Telekoma Srbija odnedavno više ne mogu da prate kanale Junajted medije, smatra stručna javnost u Srbiji.

Takav stav je, u svojim saopštenjima objavljenim u prethodnim danima, izrazila i Junajted medija dok Telekom tvrdi da je krivica na Junajted grupi koja je odbila da svoje kanale ustupi kao bi bili emitovani na njegovoj kablovskoj mreži.

Prema tvrdnji Supernove, kablovskog operatera pod kontrolom Telekoma, do problema je došlo jer Junajted medija nije želela da joj dozvoli emitovanje programa poput Nova S i Nova Sport te da je na kraju za emitovanje ponudila samo program N1 televizije.

Ono što pada u oko je kontradiktornost izjava nadležnih u Supernovi kada je reč o ovom sporu.

U početku je Supernova kao problem za produžetak ugovora između Junajted medije i kablovskih operatera Radijus vektor i Kopernikus čiji je Supernova naslednik, isticala da je „Junajted medija tražila mnogo veću cenu za emitovanje programa svojih kanala“.

Međutim, u naknadnom saopštenju je precizirano da za Supernovu veća cena nije bila problem, ali zato jeste to što ponudom nisu obuhvaćeni Nova S i Nova Sport, kao i da Junajted medija na taj način želi da uskrati gledanje Sport kluba i N1 televizije.

U nastavku teksta navodi se da je Junajted medija Supernovi ponudila samo jedan kanal umesto ukupno 17 kanala iz prethodnog ugovora. Ponuđen joj je upravo N1 za koji je Supernova ranije konstatovala da Junajted grupa nastoji da njenim gledaocima uskratiti njegovo gledanje“.

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, kaže za Danas da nema sumnje da se iza nepostizanja novog ugovora između Junajted medije i operatora pod kontrolom Telekoma Srbije kriju politički razlozi.

– Telekom Srbije je pod kontrolom vladajuće političke opcije i shodno tome kablovski kanali u njegovom vlasništvu su u potpunosti pretvoreni u propagandnu mašineriju vladajući SNS. Sasvim je jasno da je povod za nepostizanje ugovora želja aktuelnih vlasti da se više stotina hiljada gledalaca onemogući da gleda program kanala Junajted medije, koji im nije po volji – ističe naš sagovornik.

LJubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za Danas da bi država trebalo da spreči da operateri jedni drugima ograničavaju broj kanala za emitovanje, koji su od javnog značaja.

– Komercijalni rezon je u redu, ali s druge strane svi gledaoci imaju pravo na pravovremeno i adekvatno informisanje. To je stvar od javnog značaja. Shodno tome država bi morala da odredi pravila igre i onemogući operatorima da ne emituju one kanale koji su od javnog interesa kada je reč o adekvatnom informisanju javnosti. Trebalo bi doneti propise koji bi onemogućili da ti kanali budu odbijeni za emitovanje od strane nekog operatera. U konkretnom slučaju potpuno je jasno da je prevladao politički interes. Sasvim je sigurno da je uzrok što do toga nije došlo blizina najavljenih izbora. Verujem da će po njihovom okončanju možda i doći do postizanja određenih dogovora jer svim operatorima odgovara da imaju što više kvalitetnog programa. A da ne bi dolazilo do mešanja političkih uticaja trebalo bi doneti mehanizme koji bi to onemogućili i ista pravila ponašanja bi važila za sve operatore, predlaže Savić.

Inače, Junajted grupa je juče u svom reagovanju istakla da „fantomska firma Supernova u pozivu upućenom Junajted grupi pisanom u tabloidnom maniru i sa količinom „istine“ svojstvene tablodima, navodi i da je poziv za saradnju poslednji“. Junajted grupa očekuje od Supernove „da posle poslednjeg poziva prestane da nudi nepostojeću saradnju, jer nijedan ugovor sa njima ne bi bio legalan“.

– Upravo zbog činjenice da nisu registrovani kao pravno lice, narugali su se pre svega svojim korisnicima. Ponašaju se kao operater, a oni su registrovani samo kao žig. Vreme je da posle „poslednjeg“ poziva, Telekom koji podmeće Supernovu kao pregovarača, prestane da obmanjuje građane Srbije da zaista želi da sa Junajted grupom vodi pregovore o kupovini programa. Javno smo objavili ponudu za N1 program, kakav oni nemaju u svojoj ponudi, uvereni da će upravo njegovom kupovinom pokazati da nisu po diktatu vlasti vodili lažne pregovore i jedva dočekali da uskrate naše kanale gledaocima. Zbog brige za građane Srbije koji vole da gledaju naše programe podsećamo da ugovor o emitovanju nismo prekinuli kada smo na to imali svako pravo, a to je još pre godinu dana, kada se zvanično promenilo vlasništvo nad operaterima po Srbiji i kada ih je sve kupio Telekom po vrlo netransparentnim okolnostima – navode u Junajted grupi.

Sa druge strane, Supernova u svom saopštenju konstatuje da Junajted grupa „poseže za najbanalnijim potezima u cilju skretanja pažnje sa istine na laži“.

– Ponudu za saradnju sa Telekomom Srbija dobili su pisanim putem tokom pregovora, o čemu smo javnost istinito informisali. Isto to ćemo učiniti i čim stigne njihov odgovor u vidu ponude i predloga ugovora za emitovanje svih kanala uključujući Sport klub, Nove S, Nove Sport i N1. Podsećamo vas takođe da su kablovski operatori u okviru brenda Supernova prihvatili vašu ponudu za ugovor vredan 20.000.000 evra, ali nisu mogli da prihvate stavke koje predstavljaju grubo kršenje zakona i deljenje teritorije i korisnika. Supernova poziva Junajted grupu da prestane „da se ruga“ svojim i njenim korisnicima i da konačno pošalje ponudu za svih 19 kanala (Sport klub, Nova S, Nova Sport, N1).

– Za kraj još jednom da pojasnimo, nismo bili fantomski kada ste od nas za godinu dana uzeli više od 4.000.000 evra, a nezakonitom ponudom zahtevali novih 20 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari