Bubalo ponovo oslobođen optužbi za zloupotrebe prilikom prodaje Luke Beograd 1Specijalni sud u Beogradu (Foto: FoNet Dragan Antonić)

Specijalni sud u Beogradu potvrdio je danas oslobađajuću presudu bivšem ministru privrede i privatizacije Srbije Predrag Bubalo i ostalim optuženima za zloupotrebe prilikom prodaje Luke Beograd.

To je druga prvostepena presuda u tom postupku pošto su prvom, koju je u aprilu ukinuo Apelacioni sud, Bubalo i ostali bili oslobođeni optužbi.

Apelacioni sud je ukinuo prvu oslobađajuću presudu, jer je, kako je tada saopštio, usvojio žalbu tužioca za organizovani kriminal i naveo da mu je „nejasan i neprihvatljiv“ zaključak prvostepenog suda da nema krivične odgovornosti odgovornih lica Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda u slucaju „Luke Beograd“, pa da nema ni odgovornosti Bubala.

Luka Beograd je jedan od predmeta na spisku 24 sporne privatizacije.

 

Advokati: Proces protiv Bubala politički motivisan, oslobadjajuća presuda neminovna

Posle izricanja osobadjajuće presude nekadašnjem ministru srbije za privredu i privatizaciju Predragu Bubalu i ostalima optuženima u slučaju privatizacije Luke Beograd, advokati odbrane kažu da je optužnica protiv Bubala bila politički motivisana i da je oslobadjajuća presuda očekivana.

Branilac nekadašnjeg ministra, advokat Vladimir Gajić izjavio je posle izricanja presude ispred Specijalnog suda da tužilaštvo nije uspelo ni u ponovljenom postupku da dokaže navode svoje optužnice i oslobadjajuća presuda je po mišljenju odbrane bila jedina moguća presuda.

Kako je Gajić dodao, u obrazloženju presude sud je rekao da na Luku Beograd nije ni mogao da se primenjuje Zakon o privatizaciji jer ona nije bila predmet privatizacije, već je privatizovana po Zakonu o svojinskoj transformaciji iz 1996. godine.

„Pogotovo je sve vreme pozicija Predraga Bubala bila takva da mislim da nije ni mogao da bude optužen u ovom predmetu, ali nekome je trebalo još 2012. godine da neki „kapitalac“ bude uhapšen da bi se pokazalo da Srbija radi nešto u borbi protiv korupcije, pa je u tom momentu Bubalo bio laka meta i to je razlog što je bio u ovom postupku“, smatra Gajić.

On očekuje da će se Tužilaštvo sigurno žaliti, da je sud odobrio produžetak roka na 30 dana, i da će svakako biti još jednog sudjenja na apelacionom sudu.

Na pitanje o ranijim kritikama aktuelne vlasti o tom sudskom procesu, Gajić je rekao da očekuje da će „oni da nastave na jedan dosta providan način da pokazuju kako je sud u rukama bivše vlasti i da su oni nemoćni“ i dodao da to nema nikakve veze sa realnošću i da je ovo bio postupak koji se vodio fer.

Advokat Božo Prelević – branilac Aleksandra Gračanca i Jasmine Dragutinović, izjavio je „ni prethodna prvostepena presuda ne bi bila ukinuta da je nije pratilo nezapamćeno vređanje suda i veća od strane (podpredsednika SNS-a) Miloša Vučevića“.

Prelević je rekao da je Vučeviću „javno ponudio TV duel“ da „iznese kojim dokazima raspolaže kada tvrdi da je sudsko veće uzelo pare da oslobodi kriminalca i na osnovu čega to tvrdi, ali on nije pristao“.

„Sud je posle tog pritiska ukinuo oslobadjajuću presudu, a podsetiću da je potom u Vojvodini prodata Luka Novi Sad za višestruko niži iznos od Luke Beograd i to na netransparentan način“, ocenio je Prelević.

Prelević je istakao da je „ova optužnica deo političkog pritiska“ i da je neverovatno da „sposoban i pametan tužilac napravi takav gaf da se pozove na pogrešan zakon“.

Bubalo nije želeo da govori novinarima po izricanju presude Specijalnog suda u Beogradu, kojem je prisustvovao i Milan Beko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari