Cene nafte dostigle najviši nivo od 2019. 1Foto: EPA-EFE/ ETTIENE LAURENT

Na svetskim tržištima cene nafte su znatno porasle i prošle sedmice, druge zaredom, pa su dosegnule najviše nivoe u više od dve godine jer trgovci očekuju da će, zahvaljujući oporavku najvećih svetskih ekonomija, potražnja za naftom nastaviti rasti, prenosi Al Džazira, pozivajući se na agenciju Fena.

Na londonskom tržištu cena barela prošle sedmice porasla je za 3,2 posto, na 71,89 dolara, a u petak se u jednom trenutku, prvi put od maja 2019. godine, probila iznad nivoa od 72 dolara.

Na američkom je tržištu cena barela skočila je gotovo pet posto, na 69,62 dolara, blizu najvišeg nivoa od oktobra 2018. godine.

Rast cene nafte na najviše nivoe u više od dve godine zasniva se na podacima koji pokazuju da se najveće svetske ekonomije stabilno oporavljaju od koronakrize.

U petak je objavljeno da je u SAD-u maja broj zaposlenih porastao za 559.000, što ukazuje na nastavak stabilnog oporavka najveće svetske ekonomije i najvećeg potrošača nafte.

Podršku cenama pružile su i vesti o ponovnom otvaranju ekonomija u Evropi, zahvaljujući ubrzanju procesa vakcinacije protiv COVID-a 19, kao i podaci da su fabričke aktivnosti u Kini prošlog meseca rasle po najvišoj stopi u ovoj godini.

Trgovci ne očekuju nagli rast ponude, jer pregovori o ukidanju sankcija Iranu, što bi moglo povećati ponudu na naftnim tržištima, teku sporo, prenosi SEEbiz.

“Očekujemo da će se cene prema sredini godine kretati znatno iznad 70 dolara po barelu”, rekao je Norbert Rucker iz švajcarske banke Julius Baer.

Očekujući oporavak potražnje, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, poznatiji kao grupa OPEC+, dogovorili su da će se pridržavati plana postupnog ublažavanja rezova proizvodnje do jula.

Sastanak OPEC-a+ trajao je samo 20 minuta i bio najkraći u istoriji grupe, što ukazuje na jedinstvo članica i njihovo poverenje u oporavak tržišta, ocenili su analitičari, a prenosi Al Džazira.

OPEC+ je aprila odlučio da na tržište vrati 2,1 milion barela dnevno ponude sirove nafte do jula, jer očekuje rast globalne potražnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari