Dević peti dan štrajkuje glađu 1Ilija Dević Foto: Stanislav Milojković

Ilija Dević, bivši većinski vlasnik ATP Vojvodine, koji je u petak priveden u Centralni zatvor jer se zbog bolesti nije pojavio na zakazanom ročištu u Višem sudu, već peti dan odbija hranu i lekove, izjavila je njegova ćerka Anđelka Dević.

Ona je podsetila da je sudu lekarski nalaz dostavljen pre ročišta koje je, inače, do sada više puta odlagano zbog nedolaska drugih učesnika u postupku, a oko godinu dana nije ni održavano zbog bolesti sudije. Iako sledeće ročište još nije zakazano, Dević će do termina kada se ono utvrdi, za sada je izvesno 60 dana, provesti u zatvoru, jer je isto veće koje je sankciju odredilo, potvrdilo to rešenje.

– Sudu je bila dostupna čitava lepeza mera koje je pre zatvorske mogao da primeni ukoliko je trebalo da se obezbedi prisustvo na sledećem ročištu. Mogli su da ga obaveste kako će na sledeće suđenje biti priveden ili da mu ograniče kretanje, sa nanogicom ili bez, mogli su i da prihvate jemstvo, što je i ponuđeno još u četvrtak. Sud o tome nije ni raspravljao već je za 70-godišnjim čovekom koji ih je obavestio da je kod kuće bolestan i da prima terapiju, raspisao poternicu i naložio privođenje – objašnjava advokat Devića, Nikola Stanojević.

U Višem sudu tvrde da je „sve urađeno po zakonu, da je od 12 zakazanih ročišta Dević prisustvovao samo na četiri, što je sud ocenio kao izbegavanje i da je rešenje o pritvoru potvrđeno, a da je na osnovu medicinske dokumentacije koja je dostavljena nekoliko dana ranije, veštak smatrao da on može da prisustvuje suđenju“.

Interesantno je da je lekarski izveštaj profesora, specijaliste gastroenterologije, u kome se Deviću nalaže mirovanje i terapija, veštačio specijalista sudske medicine Branimir Aleksandrić. On je inače poznat i široj javnosti po nalazima u kojima je tvrdio da se novinarka Dada Vujasinović sama ubila, kao i da dva vojnika u kasarni na Topčideru nije ubila treća osoba već da su pucali jedan u drugoga. Oba ta veštačenja su kasnije pobijena.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Danasu je rečeno da Dević od dolaska u Centralni zatvor, u petak popodne i tokom vikenda, nije prijavio štrajk glađu, ali su potvrdili da juče u podne nije uzeo hranu.

Od duga do pretplate

Dević vodi više krivičnih i parničnih postupaka protiv države i Grada Novog Sada, jer investicija u koju je uložio kapital nije proradila zato što gradske vlasti nisu ispunile svoj deo ugovorne obaveze, ali je i država protiv njega pokrenula krivični postupak sa tvrdnjom da je oštetio svoju firmu. To je drugi krivični proces pokrenut protiv njega, prvi je bio u vreme kada je nova autobuska stanica ATP Vojvodine tek trebalo da se uključi u saobraćaj. Tada je Dević optužen za poresku utaju, a posle jedanaest godina suđenja, kada je u postupku veštačenja dozvoljeno da se koriste originalne kartice zaduženja iz Poreske uprave, utvrđeno da je on sa fiskalnim obavezama bio u pretplati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari