Đorđević: Iskustvo Austrije biće od velikog značaja 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević otvorio je konferenciju „Austrijska iskustva u vezi sa aktima EU o slobodi kretanja radne snage u Uniji u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Đorđević je izjavio da Srbija, s obzirom da je u procesu priključenja Evropskoj uniji aktivno radi na usklađivanje nacionalnog zakonodavstva koji se odnosi na slobodu kretanja radnika sa pravnim tekovinama EU i utvrđivanje pravog načina za tranzicioni period koji predstavlja uslov za nove države članice.

Prema rečima Đorđevića, iskustvo Austrije, sa kojom Srbija ima odličnu saradnju i kvalitetne partnerske odnose, biće od izuzetnog značaja i pomoći da se politika u oblasti slobode kretanja radnika približi standardima Evropske unije.

„Republika Srbija brine o zaštiti svojih državljana koji rade u inostranstvu, ali i građanima iz inostranstva koji su na privremenom radu u našoj zemlji. U skladu sa tim Srbija primenjuje 28 Sporazuma o socijalnom osiguranju, a u procesu je i postupak ratifikacije Sporazuma o socijalnom osiguranju sa Ruskom Federacijom. Potpisana su tri bilateralna sporazuma u oblasti zapošljavanja sa Belorusijom, Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom“, rekao je Đorđević.

On je dodao da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potpisalo dva memoranaduma o saradnji sa Slovačkom i Mađarskom, a u toku su pregovori sa Rusijom, Državom Katar kao i da je u planu početak pregovora sa Maltom“.

Đorđević je zahvalio prethodnom ambasadoru Austrije Johanesu Ajgneru na zalaganju i pruženoj podršci Srbiji na njenom evropskom putu u nadi da će se ta saradnja i podrška nastaviti i u budućnosti sa novopostavljenim ambasadorom Nikolasom Luterotijem, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari