EPS od oktobra akcionarsko društvo 1Foto: Miroslav Dragojević

Elektroprivreda Srbije bi u oktobru iz statusa javnog preduzeća trebalo da preraste u akcionarsko društvo.

Nakon toga, tokom sledeće godine, vlast će startovati sa kampanjom čiji će cilj biti promovisanje privatizacije EPS-a, odnosno njegova prodaja nekoj od velikih stranih elektroenergetskih kompanija – saznaje Danas u dobro obaveštenim krugovima.

Iako je svojevremeno Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, kategorično demantovao da će EPS biti privatizovan i čak najavio da će kupovati elektroprivrede u regionu kako bi bio jači, aktuelna vlast ozbiljno razmišlja o prodaji EPS-a, što će javnosti biti prezentovano nakon okončanja aprilskih izbora.

– Prvo će EPS iz javnog preduzeća biti pretvoren u akcionarsko društvo. Do toga će sigurno doći do kraja godine, najverovatnije u oktobru. Kao što je bio slučaj i sa državnim preduzećima koja su postala akcionarska društva pre EPS-a deo akcija će biti besplatno podeljen zaposlenima i građanima Srbije a ostale akcije će, kada se stvori trenutak za to, biti ponuđene na prodaju kupcu iz inostranstva – kaže za Danas izvor blizak EPS-u.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da do prodaje EPS-a dođe u etapama jer je preduzeće već podeljeno u nekoliko manjih delova, a da će vlast privatizaciju predstaviti kao strateško partnerstvo, odnosno da će država deo vlasništva zadržati u svom posedu kao u slučaju Naftne industrije Srbije i RTB Bor.

– Dok ne prođu izbori ideju o privatizaciji EPS-a vlast neće iznositi u javnost a nakon što preduzeće postane akcionarsko društvo uslediće kampanja o potrebi privatizacije odnosno pronalaženja strateškog partnera – tvrdi naš sagovornik.

Jedan od razloga zbog koga vlast u Srbiji veoma ozbiljno razmatra mogućnost da proda EPS je sklonost Međunarodnog monetarnog fonda ka takvom rešenju.

Kao jedan od ključnih argumenata zbog čega EPS treba da bude privatizovan koristiće se procena Fiskalnog saveta da je u EPS tokom sledećih deset godina neophodno investirati 5,6 milijardi evra kako bi „mogao da zadovolji sve veću tražnju za strujom“.

S obzirom da vlast u Srbiji nerado izdvaja budžetska sredstva za investicije, naročito ako je reč o milijardama evra, evidentno je da i procena Fiskalnog saveta sugeriše da potrebna finansijska sredstva EPS treba da pronađe kroz privatizaciju.

U prilog mišljenja da će Vlada Srbije doneti odluku o prodaji EPS-a govori i to što je MMF, nakon posete delegacije te finansijske organizacije Srbiji, u decembru prošle godine ocenio da je „revizija cene struje neophodna kako bi se obezbedio povraćaj celokupnih troškova“ nakon čega je struja u našoj zemlji poskupela za 3,9 odsto.

Kako tvrde eksperti za energetiku jedan od preduslova za prodaju EPS-a je dostizanje takozvane tržišne cene struje, što u praksi znači da bi do privatizacije ona trebalo da se poveća za još trećinu od sadašnjeg nivoa.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, kaže za Danas da ga ne iznenađuju vesti o mogućoj privatizaciji Elektroprivrede Srbije.

– EPS je pored Telekoma ostao jedina vredna državna firma koju bi MMF i druge međunarodne finansijske organizacije volele da vide privatizovanu. Telekom vlastima, bar zasad, nije isplativ za prodaju jer se preko njega kontrolišu mediji, a isto tako i ispumpava veliki novac. Umesto da bude motor i zamajac srpske privrede, EPS se svesno urušava kako bi se što jeftinije prodao i rasparčao – zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari