EPS zagađuje šest puta više nego što je dozvoljeno 1Foto: FoNet/ EPS

Kada je reč o proizvodnji čestica sumpor-dioksida Elektroprivreda Srbije je i dalje ubedljivo najveći zagađivač vazduha u Srbiji.

Prema nedavno objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku ukupna emisija SO2 EPS-a u sektoru snabdevanja električnom energijom iznosi 89,6 odsto, što predstavlja blagi pad u odnosu na prethodnu godinu.

U 2017. godini emisija sumpor-dioksida koju je proizveo EPS iznosila je 330,9 kilotona a godinu dana kasnije 309,5 kilotona.

Međutim, iako je došlo do pada procenta zagađenja vazduha od strane EPS-a, u Regulatornom institutu za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) za Danas ističu da je to nedovoljno kada je reč o obavezama koje smo preuzeli prema Evropskoj uniji o smanjenju aeorozagađenja.

– To što EPS neznatno smanjuje emisije sumpor-dioksida iz svojih proizvodnih postrojenja, odnosno termoelektrana, ne menja činjenicu da je to preduzeće veliki zagađivač, najveći kada je reč o SO2. Kao ilustracija koliko je to štetno, najbolje pokazuje podatak da EPS u ovom trenutku proizvodi šest puta više čestica sumpor-dioksida nego što je to predviđeno našim zakonskim regulativama. To je nešto što se mora promeniti – kaže za Danas Mirko Popović iz RERI.

EPS zagađuje šest puta više nego što je dozvoljeno 2

Prema njegovim rečima, jedini način da se do toga dođe je da se promeni način proizvodnje struje u Elektroprivredi Srbije.

– Izgradnja postrojenja za odsumporavanje iziskuje vreme a i pitanje je koliko može da u potpunosti proizvede efekat u zastarelim termoeektranama poput onih sa kojima raspolaže EPS. Shodno tome prihvatljivo rešenje bi bilo da se pređe na proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije i da u tom procesu EPS ima vodeću ulogu – smatra naš sagovornik.

Izvori bliski EPS-u kažu za Danas da to preduzeće radi na otklanjanju problema sa prekomernom proizvodnjom sumpor-dioksida.

Shodno tome, država je donela Nacionalni plan za smanjenje emisija iz starih velikih postrojenja za sagorevanje (NERP).

Cilj NERP-a je da se smanje ukupne godišnje emisije sumpor-dioksida (SO2), oksida-azota (NOx) i praškastih materija kako bi se najkasnije do 1. januara 2028. godine dostigle granične vrednosti propisane u EU Direktivi o industrijskim emisijama, koje su prenesene u nacionalno zakonodavstvo.

Najkasnije do 1. januara 2028. godine emisije velika postrojenja, koja su obuhvaćena ovim planom, biće usklađena sa graničnim vrednostima.

Na spisku velikih postrojenja su četiri termoelektrane, termoelektrana-toplana i toplana u vlasništvu Elektroprivrede Srbije i tri postrojenja Naftne industrije Srbije.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je svojevremeno da je urađen veliki posao vezan za odsumporavanje dimnih gasova u Kostolcu kao i da je započet projekat u termoelektranama u Obrenovcu.

Prema njegovim rečima, EPS je kompanija koja je ubedljivo najviše uložila u oblast zaštite životne sredine i to više od 400 miliona evra.

– U narednih pet do sedam godina uložiće se još milijardu evra, čime će postrojenja EPS-a biti dovedena u nivo parametara koji su dozvoljeni u zemljama Evropske unije. Ugradili smo elektrofiltere u sve blokove koji će nastaviti sa radom i posle 2023. godine, denitrifikacija ide u skladu sa planom i napreduju projekti za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova. U prilog tome govori prikaz monitoringa kvaliteta vazduha koji pokazuje da se Kostolac nalazi u kategoriji kvalitet vazduha – odličan – istakao je Antić. Kao jedan od dokaza da je dosta urađeno na povećanju zaštite životne sredine u EPS-u ističu da su primera radi emisije praškastih materija smanjene sa oko 66.000 tona u 2003. godini na 8.500 tona u 2018. godini.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

12 reagovanja na “EPS zagađuje šest puta više nego što je dozvoljeno”

 1. Nisu samo zagađivači nego i najveći pljačkaši i najveća grupacija organizovang krimiala, jer toj bandi ni Vučić ni MMF ne mogu ništa.
  Posle ekonomskog podrivanja zemlje kada ne kriminalno rukovodstvo Elektorprivrede Srbije dozvolilo da se poplave rudokopovi, a Vučić Dači I mihajlović da se poplave Obrenovac i podave ljudi, niko nije uhapšen od kriminalaca iz izvršne vlasti a kamoli iz EPSa
  Umsto toga kažnjeni su svi penzioneri zaposleni u javnim preduzećima a najviše nezaposleni koji su trebali da odu u penziju 2015 jer je promenjen zakon i ovi ljudi osuđeni na smrt od gladi i hladnoće, jer kao izvršioci zločina su se prijavili radnici EPSa.
  One koje nisu uspeli da ubiju, sada tuže za na 20-60 puta veće sume novca za navodnu „neovlašćenu potrošnju“
  jer je razbojnicima iz EPSa koji su stavili „titovke“ dozvoljeno da reda ono što su Brozovi zločinci radili posle drugog svetskog rata, tj da otimaju građanima strujomere i proglašavaju ih lopovima.
  NAravno potuljene gnjide iz „pravosuđa“ ne samo da primaju krivične prijave od kriminalaca iz EPSa neg i presuđuju na osvnovu „epsovog proračuna o mogućoj potrošnji“ isto kao što su sudovi i tužilaštva Broza slali sve sumnjiva na Goli otok.

  Građani pogrešno misle da će promenom političara nešto uraditi, jer i dalje ostaje kriminalizovano pravosuđe i tužilaštva koja štite političke prvredne kriminalce koji su preuzeli javna preduzeća.
  Čak i MMF koji je pozajmio 1.4 milijarde evra da uvozimo struju od 2014 posle bankrota,
  nije uspeo da istera nakupljenu razbojničko partokratsku bandu iz EPSa i uemsto da višak bude otpušten oni su samo na plate isplatili ~milijardu dolara od 2015
  jer samo na „taksu za brojilo“ pljačkaju 60 miliona evra godišnje i još 12 miliona evra na opljačano kroz PDV daju Vučiću i Siniši Malom da se hvali da je „dobar priliv“ od PDV jer javna preduzeća pljačkaju građane i izdržavaju kriminalce na vlasti

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.