Fabrički pogoni potencijalno žarište epidemije Covid 19 1Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Više desetina žena, zaposlenih u kragujevačkoj firmi Fori tekstile obustavilo je danas pre podne rad, protestujući što u vreme epidemije rade bez maski i rukavica, jedna pored druge, bez propisane udaljenosti, a naročito nakon što su dve njihove koleginice, juče ujutro, zbog temperature vraćene kućama.

Sindikat i radnice Fori tekstilea tražili su od poslovodstva firme da proizvodnja bude obustavljena do kraja ove sedmice. Prema rečima predsednika sindikata Dejana Čakarevića, taj zahtev nije prihvaćen.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata u Kragujevcu Jugoslav Ristić juče se obratio Republičkoj inspekciji rada i kabinetu ministra za rad Zorana Đorđevića, tražeći da zauzmu stav o tome što po stotinak, neretko i više radnika u mnogim šumadijskim fabrikama, u vreme epidemije, rade na bliskom rastojanju i bez ikakve zaštitne opreme.

U ovom kraju Srbije radi se i dalje u Simensu, Jura korporaciji, Vaker Nojsenu, Formi ideale, Fori grupi, Jan fengu, Tehničko remontnom zavodu „Medna“, Mlekari Megle (u sve tri smene) i drugim kompanijama. Nevolja je što u pogonima ovih fabrika, u istom prostoru boravi i po više stotina radnika u jednoj smeni, što je, potencijalno najveće žarište širenja zaraze virusom, kako upozoravaju sindikalci. Vlasti koje su ograničile rad svih uslužnih delatnosti da bi sprečile širenje zaraze, još uvek na tom planu ništa ne preduzimaju kad je fabrička proizvodnja u pitanju.

– Bojim se da prebukirane proizvodne hale postaju potencijalno žarište epidemije Covid 19. Otuda bi to nečinjenje Vlade moglo da bude i kontraproduktivno – upozorava Ristić, predlažući da se, ako ne u potpunosti obustavi, a ono drastičnije ograniči broj angažovanih radnika u fabričkim pogonima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Fabrički pogoni potencijalno žarište epidemije Covid 19”

 1. U Babusnici je i gore,nema maski,rukabica,higijena pogona losa,higijena gatderobe katastrofalna.Sindikat cuti,radnici cute.

  • Daj otkaz, niko te ne primorava da radiš. Budi privatnik kad si tako sposoban

   • Dragi Miljane,
    Neki nemaju sredtsva da budu privatnici, I za to je potreban neki pocetni kapotal.
    Drzzava je mnogim kompanijama dala subvencije I preplatila, tako da najmeanje sto joj duguju je da zaposlene kao nizu vrstu vec shodno vanrednom stanju!
    Budite sigurno da su svi njihovi rukovodioci zbrisali, a da ne sede u istim tim pogonima I opusteno setaju I cavrljaju sa radnciima.
    Stidite se.

   • Dragi naši privatni „biznismeni“ došlo je vreme da budete solidarni sa radicima tj.robovima jer vam mi pravimo kapital.Ako vam je teško da podnesete teret ove epidemije i podelite sa svojim zaposlenima predlažem vam da svoje poslovanje preneste u zemlje EU.Tamo će te bolje da poslujete,jedino što tamo ne mžete da radite kao ovde,bez poštovanja osnovnih ljudskih prava i za minimalac od 280e.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.