Formalno obaveštenje o razlozima zatvaranja fabrike Geoks - kovid i "promenjen ukus potrošača" 1Foto: FoNet/ Slobodan Miljević

Svi zaposleni u fabrici obuće Geoks zvanično su juče kroz obaveštenje istaknuto na oglasnoj tabli na ulazu u fabriku obavešteni da je u firmi i zvanično pokrenut likvidacioni postupak.

Za likvidacionog upravnika Privrednog društva Technic Development d.o.o. kako se zove Geoksova firma registrovana u Srbiji imenovan je Miloš Stošić, koji je i potpisao obaveštenje radnicima.

„S obzirom na kontinuirano smanjenje proizvodnje na nivou Geoks grupe, počev od 2018. godine pa do danas, a koja je tokom 2020. i 2021. zbog pandemije virusa kovid 19 dodatno smanjena, čak i ispod granica rentabilnosti, te imajući u vidu gašenje velikog broja prodavnica Geoks brendova širom sveta, a posebno zbog promene ukusa kupaca u smislu zahteva za drugačijom vrstom obuće koju proizvodi Društvo (misli se na fabriku u Vranju – prim. Nov.), a reč je o gubitku interesovanja za klasične kožne cipele, mokasine i baletanke, u korist moderne sportske obuće koja se ne proizvodi u Srbiji, utvrđeno je da se više ne može ostvariti svrha postojanja Društva“, stoji između ostalog u obaveštenju radnicima Geoksa koje je dobio Danas.

Radnici se obaveštavaju da će „pokretanjem likvidacionog postupka i registracije u nadležnom privrednom registru svim zaposlenima u Društvu prestati radni odnos, zbog prestanka rada poslodavca u skladu sa članom 176 stav 1 tačka 5 Zakona o radu. Svim zaposlenima se priznaje plaćeno odsustvo do dana prestanka radnog odnosa, izuzev ako su na prethodnom odobrenom korišćenju godišnjeg odmora ili odsustva zbog privremene sprečenosti za rad“.

Jučerašnjim obaveštenjem koje se brzo proširilo među radnicima ugašena je i poslednja nada da postoji kakva-takva perspektiva za povratak na posao u Geoks. Radnici iz Geoksa tvrde za Danas da su „postojale priče od pre godinu dana da bi fabrika mogla da bude zatvorena, ali da oni jednostavno u to nisu mogli da poveruju“.

– Sada je kasno da komentarišemo, zašto nema interesovanja za ove ili one modele, jer priča je završena, a mi moramo da se snađemo i preživimo još jednu tragičnu epizodu posle propadanja Koštane – zajednički je stav grupe radnika Geoksa.

Nakon likvidacionog postupka Geoksove fabrike u Srbiji u vlasništvu Italijana ostaće fabrička hala na oko 40.000 kvadratnih metara, kao i nekoliko hektara zemljišta koje im je Grad Vranje poklonio u Industrijskoj zoni u Bunuševcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari