Grad Zrenjanin odredio cenovnik 1

Od oko 400 zgrada u Zrenjaninu do sada je u republičkoj jedinstvenoj evidenciji registrovano 315 stambenih zajednica, a skoro polovina ima profesionalnog upravnika.

Prema podacima lokalne samouprave, preostalo je još oko 70 stambenih zajednica koje su podnele zahtev za registraciju i sada su u proceduri. U međuvremenu, usvojena je gradska odluka o cenovniku tehničkog i investicionog ulaganja, kao i troškovi upravljanja stambenim zgradama. Najskuplje je održavanje starih zgrada, najpovoljnije novih.

Što se tiče stambenih zajednica, vodili smo se politikom da u pogledu tehničkog i investicionog održavanja one budu na nekom minimalnom nivou u odnosu na ono što propisuje uredba Vlade Republike Srbije. Smatramo da će cenovnik koji smo odredili biti jasan signal onima koji nisu izabrali upravnike, da je bolje da ih izaberu iz svojih redova – objašnjava zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Lokalna vlast tvrdi da je cilj što manje prinudnih upravnika, a za utvrđivanje minimalnog iznosa koji će vlasnici plaćati za tekuće i investiciono održavanje kriterijum je bila i prosečna zarada u Zrenjaninu, kao i starost zgrade, odnosno ima li zgrada lift ili ne. U zgradi koja je stara do 10 godina i ima lift, cena je 3,05 dinara po kvadratu, a bez lifta 2,34. U zgradi staroj između 10 i 20 godina sa liftom cena je 4,57, a bez lifta 3,52 dinara. U zgradi staroj između 20 i 30 godina, sa liftom, po kvadratu je cena 6,1 dinara, a bez lifta 4,69, i u zgradi starijoj od 30 godina sa liftom cena je 7,62 dinara po kvadratu, a bez lifta 5,86 dinara. Prinudni upravnik koštaće vlasnike stanova od 315 do 442 dinara mesečno. U zgradama do osam stanova, prinudni upravnik koštaće 315, u zgradama od osam do 30 stanova 378, dok će u zgradama sa više od 30 stanova koštati 442 dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari