Građani Hrvatske glasaju o izgledu buduće nacionalne kovanice evra 1Zagreb Foto: Wikipedija

Pedesetak hiljada građana Hrvatske odazvalo se pozivu centralne banke da učestvuju u izboru buduće hrvatske kovanice evra.

Građani su dobili priliku da se izjasne o pet motiva na kojima je šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik, dok se u javnosti najviše razgovaralo o šestom motivu s likom naučnika Nikole Tesle, preneo je dnevnik Večernji list.

Konačnu odluku koji će se od njih naći na hrvatskom motivu kovanice evra doneće stručna komisija za novac, uzimajući u obzir i mišljenje građana.

Očekuje se da će komisija izabrati „najmanje tri motiva“, o kojima će sredinom ove nedelje Hrvatska narodna banka obavestiti javnost. Nakon toga biće raspisan konkurs za likovno rešenje.

Broj motiva na kovanom novcu evra razlikuje se od zemlje do zemlje u evrozoni, s tim da najveći broj zemalja, njih deset od ukupno 19 članica EU koje koriste evro, na svojim kovanicama ima tri motiva.

Sadašnja hrvatska valuta, kuna, uključena je u julu 2020. godine u Mehanizam deviznih kurseva (ERM II) koji se smatra „čekaonicom“ za zonu evra. Članica EU koja želi u zonu evra mora da provede u ERM II bez većih potresa najmanje dve godine pre nego što se kvalifikuje za prelazak na evro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari