Građanski preokret: Linglong da obustavi radove 1arhiva Foto: FoNet/ Kabinet predsednika

Više od 30 aktivista Građanskog preokreta podnelo je Gradskoj upravi grada Zrenjanina mišljenje da Linglong mora da izradi Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Građanski preokret je i kao pravno lice uputio takvo mišljenje.

U njemu je konstatovano grubo kršenje zakona od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, a ocenjeno je da će fabrika automobilskih guma Linglong ugroziti Specijalni rezervat prirode “Carska bara”, zemljište, vodu i vazduh u širem području, i zdravlje ljudi.

Zahtevano je da se poštuje Arhuska konvencija UN, čiji je Srbija potpisnik.

-Građanski preokret traži momentalni prestanak svih građevinskih radova Linglonga, a od Gradske uprave Zrenjanina da odlučuje po propisima i savesti, a ne po političkim diktatima – kaže aktivista Dušan Kokot.

U ovom udruženju podsećaju da su Lingong i Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj prekršili Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu.

-Svesno kršeći zakonske propise, u prethodnih godinu dana se u okviru prve faze već pristupilo izgradnji kilometarskog zida ograde oko buduće fabrike guma na osnovu građevinske dozvole i rešenja kojim se odobrava početak radova, izdatog od pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, gde se navodi da se ograda ne nalazi na listi objekata za koje je potrebna studija o uticaju na životnu sredinu – kaže Kokot.

Prema navodima aktivista, usledila je druga faza izgradnje ”kompleksa objekata za poslovanje u slobodnoj zoni”, gde takođe nije tražena studija, kako bi se bez problema došlo do postojeće treće faze, koja podrazumeva izgradnju ”kompleksa objekata proizvodnih pogona za proizvodnju pneumatika sa pratećom infrastrukturom”.

Pošto kapacitet fabrike guma iznosi preko 13 miliona penumatika godišnje, Građanski preokret zatražio je da Studija o proceni uticaja na životnu sredinu mora biti obavezna i da treba da razmotri sve mogućnosti kontaminacije vode, vazduha i zemljišta, ali i buke, zračenja i zdravlja građana.

Posbeno su zabrinuti zbog izgradnje otpada pneumatika kao i činjenice da je Grad Zrenjanin, bez prethodnih konsultacija sa javnošću poklonio 97 hektara najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta kineksom Linglongu, čime su potisnuti poljoprivrendici i proizvodnja hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari