Hrvatski ekonomisti: Srbija nema ekonomski potencijal da prestigne Hrvatsku 1Novac Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je u poslednje vreme isticao da će se Srbija uskoro izjednačiti sa Hrvatskom po visini bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali hrvatski ekonomisti ukazuju da se radi o netačnoj računici.

Oni ističu da se Vučić poziva na nominalni BDP, koji podrazumeva ukupnu vrednost proizvoda i usluga stvorenih unutar granica jedne zemlje za godinu dana, ali da jedino BDP po glavi stanovnika pokazuje s koliko novaca ljudi u toj zemlji mogu da raspolažu.

Predsednik Centra za javne politike i ekonomske analize Petar Vušković ne slaže se s Vučićevim predviđanjem i iznosi podatak da relativni BDP po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosi 15.000 dolara, a u Srbiji 7.500 dolara, što znači da su naši građani Hrvatske dvostruko bogatiji.

On je odgovorio je i na pitanje kad bi se moglo dogoditi da Srbija prestigne Hrvatsku u jedinom relevantnom pokazatelju – BDP po glavi stanovnika.

„Kada bi 10 godina hrvatska ekonomija u potpunosti stagnirala sa rastom od 0 odsto, a Srbija imala prosečnu stopu rasta od četiri odsto, Srbija bi sustigla Hrvatsku, ali Srbija nema takav ekonomski potencijal da toliki niz godina kumulativno ostvaruje rast četiri odsto više od Hrvatske“, rekao je Vušković za portal Index.

Obrazlažući razliku između hrvatske i srpske ekonomije, on ističe da srpsko tržište više privlači strane investitore jer oni vole da sele kapital u zemlje koje podstiču svoju ekonomiju i imaju jeftiniju radnu snagu.

Prednosti srpske privrede su poljoprivreda, energetika i rudarstvo, a Hrvatska svoje adute ima u turizmu, saobaćajnoj infrastrukturi s dobrim geografskim položajem i, nemojmo zaboraviti, evropskom novcu. U Srbiju investiraju zemlje poput Rusije, Kine, Koreje i Arapskih Emirata, a u Hrvatskoj su najvažniji investitori Nemačka, Austrija, Italija i Holandija, dodao je Vušković.

Ekonomski stručnjak Damir Novotni kaže da ne vidi razlog da se uopšte razgovara o tome kada će Srbija stići Hrvatsku po visini BDP po glavi stanovnika.

„Prema podacima Svetske banke Srbija je sada na nivou od oko 7.000 dolara BDP-a po glavi stanovnika, a Hrvatska se kreće na oko 14.000 dolara, i to je najvažniji pokazatelj koji nas upućuje na nivo razvijenosti“, rekao je Novotni.

Dodaje da je po istom kriterijumu Hrvatska upola manje razvijena od Češke i Slovenije, koje se približavaju evropskom proseku od 27.000 dolara po glavi stanovnika.

„Kad gledamo taj pokazatelj, svakako da Srbija još nije ni blizu Hrvatske, ali s obzirom da Srbija ima dvostruko više stanovnika, onda su ti agregatni podaci o visini ukupne novostvorene vrednosti slični i Vučić je verovatno koristio taj podatak“, kaže Novotni.

On je ukazao na podatak da Kina po nominalnom iznosu BDP-a više nije daleko od SAD-a, ali kada se gleda BDP po glavi stanovnika on u Kini iznosi oko 8.000 dolara, a u Americi oko 65.000 dolara.

Novotni, međutim, smatra da je važno istaći da Srbija privlači strane ulagače mnogo više od Hrvatske.

„U Srbiji su prošle godine privukli 4,3 milijarde evra stranih ulaganja, a Hrvatska nije ni milijardu. Ali Srbija privlači strana ulaganja kao što ih privlače Rumunija i Bugarska, zemlje koje imaju jeftinu radnu snagu i treba imati u vidu da su prosečne zarade u Srbiji dvostruko manje nego u Hrvatskoj“, rekao je Novotni.

Na Vučićevu izjavu da Hrvatima smeta snažna Srbija, on odgovara da ne bi trebalo da bude tako.

„Hrvatskoj je u interesu da Srbija napreduje, jer to nije političko nego ekonomsko pitanje. Na isti način joj je u interesu da napreduje i Bosna i Hercegovina jer na taj način Hrvatska preduzeća imaju gde da izvoze proizvode, što je sada vrlo teško radi male kupovne moći na tim tržištima, ukazao je Novotni.

Prema njegovim rečima, Hrvatska, BiH i Srbija se stalno upoređuju i ponašaju se kao ovnovi na brnu, a posebno Hrvatska i Srbija.

To je ostatak balkanskog mentaliteta da se stalno moramo upoređivati sa susedom, umesto da svako gleda svoja posla, kazao je Novotni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari