Inspekcija ga vratila na posao, direktor mu sutradan opet dao otkaz 1

Odluka Ministarstva rada da Milenko Simić treba da bude vraćen na posao u Ravnaji stigla je u fabriku kamenih agregata i kreča u Malom Zvorniku 8. februara, a već narednog dana poslodavac ga je ponovo otpustio.

Rešenje inspekcije rada kojim se odlaže izvršenje rešenja o otkazu ugovora o radu do donošenja pravosnažne odluke suda Simiću je stiglo 8. februara, očigledno kada i njegovim poslodavcima u Ravnaji. Kako kaže za Danas, on se konsultovao sa inspekcijom i na posao otišao 13. februara.

– Tamo me je već čekao otkaz, a datum na rešenju je bio 9. februar. To znači da su ga otkucali odmah kad su primili rešenje Ministarstva. Oglušili su se o odluku države, na koju nemaju pravo žalbe. Uzeo sam to rešenje i ponovo uložio žalbu – ističe Simić za naš list.

Naime, Milenko Simić je još 19. septembra prošle godine otpušten „zbog povrede radne discipline“, zbog čega je tužio direktora firme Aleksandra Savanovića. U trenutku kada je dobio otkaz, Simić je bio predsednik sindikata u fabrici i na tom mestu je i dalje, jer je prvo ročište u postupku koji se vodi pred Sudom u Loznici zakazano za 1. mart. Prema zakonu predsednik sindikata ne može da dobije otkaz zbog svojih aktivnosti, a Simić veruje da je upravo to bio razlog zbog kog je on prvobitno udaljen sa radnog mesta, a potom i otpušten.

– Dobio sam otkaz zato što sam hteo da zaštitim suprugu i ostale radnike, zato što sam se, otkad sam postavljen na mesto predsednika sindikata, borio za prava radnika i firmu, koja je u blokadi otkad je privatizovana – rekao je tada Simić.

Naime, nekoliko dana pre nego što će dobiti otkaz Simić je u telefonskom razgovoru rekao da će svoju suprugu koja je zbog neprijatnog razgovora sa direktorom Savanovićem završila u Hitnoj pomoći „braniti svim sredstvima“. Savanović je zbog toga Simiću dao otkaz. Međutim, priča se tu ne završava. Simić je tužio poslodavca, a njegova supruga je narednih meseci ispaštala.

Naš list je u nekoliko navrata pisao o lošem odnosu prema Milenkovoj supruzi Danki, koja je posle 30 godina u fabrici koje je provela na mestu laboranta prebačena najpre na mesto čistačice da bi tokom decembra završila u kamenolomu, prebacujući kamenje ručno, sa jednog mesta na drugo.

Milenko Simić tvrdi da se sve to dešavalo upravo zbog njegovih sindikalnih aktivnosti u fabrici od 2014, kada je postavljen na to mesto do danas. Simić je prijavljivao inspekciji poslodavce za neisplaćene doprinose, smanjenje plata na nivo ispod minimalnog, ukazivao i na brojne nepravilnosti poput milionskih dugovanja za rudnu rentu.

– Kada sam dobio otkaz nisam povredio radnu discplinu jer u trenutku kada sam razgovarao sa direktorom nisam bio na radnom mestu. Sada sam ih ponovo prijavio kao predsednik sindikata jer su radnici poslednje plate primili za oktobar – kaže Milenko Simić.

Direktor Ravnaje Aleksandar Savanović je u oktobru na pitanje Danasa zbog čega je predsednik sindikata dobio otkaz rekao da „predsednik sindikata nije dobio otkaz“, već da je „otkaz dobio zaposleni Milenko Simić zbog nepoštovanja radne discipline propisane zakonom i aktom poslodavca“. Zbog čega su se u Ravnaji oglušili na odluku inspekcije rada i ponovo Simiću dali otkaz 9. februara juče nismo dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari