Kad pilot projekat postane unosan posao 1

Organizovano podizanje malinjaka nova je delatnost za poljoprivrednike u novopazarskom kraju.

A sve je počelo pre tri godine kada su Turska razvojna agencija (TIKA), Regionalna agencija za razvoj Sandžaka (SEDA), Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja i grad Novi Pazar, počeli da realizuju pilot projekat podizanja malinjaka u ovom kraju. TIKA je tada za 56 gazdinstava obezbedila kvalitetne sadnice, a vrednost te donacije iznosila je 90.000 evra. Podizanje malinjaka u ovom kraju nije više u fazi pilot projekta, jer je uzgojem maline ozbiljno počelo da se bavi više od 150 poljoprivrednika. Prekretnica je bila 2016. godina kada su oljoprivredni proizvođači počeli da proširuju malinjake i da podižu nove – i to o svom trošku. Prošlog leta tržištu su isporučili prvi rod, a maline su otkupljivale dve hladnjače, jedna u susednoj Raški, a druga u Novom Pazaru. Kada je podvučena crta ispod učinjenog, ocenjeno je da su i rod i otkup bili dobri. Zbog toga među poljoprivrednicima u ovom kraju vlada sve veće interesovanje za podizanje malinjaka.

U drugoj polovini novembra prošle godine počelo je podizanje novih malinjaka na 460 ari. I ponovo je TIKA dala svoj doprinos realizaciji ovog, očigledno unosnog, posla – donirala je 73.600 kvalitetnih sadnica, čija je vrednost 35.000 evra. Sadni materijal je dobilo 46 poljoprivrednih gazdinstava. Uslov da dobiju sadni materijal bio je da da raspolažu sa minimum 10 ari kvalitetnog zemljišta, na kojem su prethodno izvršene neophodne analize, da poseduju odgovarajujuću mehanizaciju i da su registrovali poljoprivredno gazdinstvo. Uz sadnice turski donator je, minule jeseni, obezbedio i 15 motokultivatora i 11 sistema za navodnjavanje, koji su podeljeni preko Međuopštinske unije poljoprivrednih proizvođača.

U lokalnoj samoupravi nisu se oslonili samo na doprinos donatora razvoju malinarstva, već su u gradskom budžetu obezbedili sredstva za održavanje poseda i proširenje proizvodnje. Sredstva su uložena za kupovinu žice za podizanje naslona za sadnice i nabavku creva različitih profila za dovođenje vode i navodnjavanje malinjaka. Dovođenje vode do poljoprivrednih gazdinstava trebalo bi da poveća proizvodnju za 30 do 40 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari