Ko su najpoželjniji poslodavci 2018. godine? 1Foto: Pixabay/ StartupStockPhotos

Istraživanje „Najpoželjniji poslodavac 2018“ pokazuje i ko su najatraktivniji IT poslodavci u Srbiji i šta ih čini tako zanimljivim za kandidate. U okviru istraživanja, koje je popunio 10 041 ispitanik, analizirani su odgovori i 1645 anketiranih iz IT sfere.

Ispitanici su na osnovu svog suda naveli šta poslodavca čini atraktivnim, kakve kompanije su im zanimljive, koji način angažovanja im je privlačniji, koliku zaradu očekuju kod takvog poslodavca, da li razmišljaju o promeni posla.

Najveći broj ispitanika iz IT branše, nešto više od polovine, želeo bi da radi u privatnoj kompaniji sa pretežno stranim vlasništvom. Na drugom mestu su kompanije u domaćem privatnom vlasništvu, (oko 17 odsto). Manje od 12 odsto navodi da bi želeo da radi u kompaniji koja je u državnom vlasništvu.

Poredeći sa rezultatima istraživanja iz 2016, manje IT ispitanika bira kompanije u privatnom domaćem vlasništvu i državnom vlasništvu kao poželjnog poslodavca. S druge strane, rast popularnosti beleže privatne kompanije sa pretežno stranim vlasništvom.

Po mišljenju većine ispitanika (82 odsto), isto kao i pre dve godine, atraktivniji su oni poslodavci koji razvijaju sopstvene proizvode. Ostalih 18 odsto izjavilo je da im je zanimljivije kada IT poslodavac radi na rešenjima za druge kompanije.

Više od dve trećine anketiranih navelo je da im je korporativni tip rada najprijemčiviji, potom sledi startap, a na trećem mestu je freelance angažovanje, koje beleži blagi rast.

Od poslodavca u IT industriji se u proseku očekuje 141 004 RSD, dok je prosečna očekivana plata u svim industrijama pokrivenim ovim istraživanjem 80 239 RSD.

Najviša prosečna očekivanja imaju stručnjaci koji rade u tehnologijama C#, Python-u, .NET-u, preko 170 hiljada dinara. Sledeća grupa, iznad proseka IT branše, su poznavaoci C++ i Java Script-a. Oni koji rade u HTML, iOS/Swift, potom sistem administratori ili oni koji se bave web dizajnom, imaju niža očekivanja, u proseku od 112 000 do 124 000 RSD. Skok sa juniorske, na mediorsku, pa na seniorsku platu je prilično veliki i vredan čekanja. Stručnjak za C#, posle nekoliko godina iskustva očekuje skoro duplo višu platu, a oni sa najviše godina radnog iskustva još za oko 50 hiljada višu. Poznavaoci C# na seniorskim pozicijama u proseku priželjkuju platu od 226 hiljada dinara, dok većina seniora očekuje oko 200 hiljada (sem onih koji rade u SQL-u, iOS/Swift, sistem administratori).

I IT stručnjaci razmišljaju o promeni poslodavca

Iako IT važi za jednu od najprivlačnijih oblasti za zaposlenje, tek nešto oko trećina ispitanih kandidata kaže da trenutno radi kod svog najpoželjnijeg poslodavca. O promeni poslodavca, što često, što povremeno, razmišlja 70 odsto ispitanika, što je više nego 2016. godine, kada je potvrdan odgovor dalo 63 odsto ispitanika.

rezultati istraživanja pokazuju da IT stručnjaci od beneficija najviše cene fleksibilno radno vreme, što je naznačilo gotovo dve trećine ispitanika. Sledeći su plaćeni zdravstveni pregledi (38 odsto), rad od kuće (35 odsto), dodatni slobodni dani (34 odsto) i druženja i putovanja u organizaciji firme za koje se opredelila trećina anketiranih.

IT stručnjaci su u poziciji da biraju uslove pod kojima će raditi i očekuju zaradu koja je daleko viša od prosečne u Republici Srbiiji. Uprkos tome, raste procenat onih koji razmišlju o promeni poslodavca, pa se može reći da postoji velika tendencija ka fluktuaciji zaposlenih u ovoj oblasti, naveli su istraživači.

Iako im je visina plate tek peta stavka na listi kriterijuma koji su im važni kod najpoželjnijeg poslodavca, očigledno je da izuzetno cene svoje vrema, pa su zato beneficije poput fleksibilnog radnog vremena i dodatnih slobodnih dana među IT-jevcima omiljene.

Iz tog razloga možda i ne čudi da im je izuzetno bitno sa kim i u kakvoj atmosferi će provoditi svoje radno vreme, budući da su ovaj kriterijum naznačili kao najbitniji prilikom izbora najpoželjnijeg poslodavca.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.