Koji javni interes ruši lokale privatnih firmi? 1Foto: Mirjana Stevanović

Gradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove dostavio je Danasu informaciju o okolnostima koje su dovele do izmene regulacionog plana prema kojima će postojećim vlasnicima koji rade u oko 80 lokala u Poslovnom centru Stankom, objekti biti srušeni ili rekonstruisani kako bi umesto njih firma sa zgradom na susednoj parceli, Šoping centar „Brdo“ Zorana Janjuševića, izgradila stambeno-poslovni kompleks.

U odgovoru gradskog Sekretarijata potvrđuje se pisanje Danasa da je regulacioni plan za područje omeđeno ulicama Stevana Brakusa, Valjevske i Toše Jovanovića, na Banovom brdu u Gradskoj opštini Čukarica urađen na inicijativu preduzeća Šoping centar „Brdo“, koje ima obavezu i da za taj posao Javnom urbanističkom preduzeću „Urbanistički zavod Beograda“ uplati oko 30.000 evra. Sekretarijat navodi i da je planski osnov za izradu plana detaljne regulacije to što je to područje namenjeno za komercijalne sadržaje.

Međutim, u odgovoru Sekretarijata nema objašnjenja zbog čega mora da se ruši postojeći komercijalni sadržaj da bi drugi vlasnik izgradio novi i dopunio ga stambenim prostorom. Nije objašnjeno ni kako je moguće da deo objekta Stankom centra, odnosno jedan broj lokala uopšte nije evidentiran kao postojeće stanje. Nema odgovora ni zbog čega vlasnici lokala nisu obavešteni da im se sprema rušenje kao ni po kom osnovu je ono opravdano i ko će nadoknaditi vrednost imovine postojećih vlasnika. Nejasno je i zbog čega zajednički prostor sadašnjeg atrijuma, namenjenog za prilaz lokalima, menja status u javnu površinu, kao i da li uopšte postoji javni interes da se imovina grupe preduzetnika ruši kako bi se otvorio prostor investitoru da izgradi novi kompleks.

Iz Sekretarijata nam je prosleđeno i detaljno objašnjenje procedure koju je regulacioni plan prošao, počev od mogućnosti javnog uvida i dostavljanja primedbi, što je okončano 9. novembra, do napomene da će se javna sednica Komisije za planove Skupštine grada Beograda, na kojoj će biti razmotrene primedbe, održati 22. novembra u 13 časova, u zgradi Gradske uprave, u Ul. kraljice Marije br.1 (sala na 20. spratu).

U odgovoru se napominje da „pitanja vlasništva, odnosno imovinsko-pravni odnosi nisu tema Plana detaljne regulacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari