Kolektivni ugovor za gradsku upravu Beograda 1Foto: FoNet/ Beoinfo

Predstavnici Grada Beograda i sindikata Gradske uprave postigli su dogovor o zaključivanju Posebnog kolektivnog ugovora kojim se predviđaju veća prava i povoljniji uslovi za zaposlene, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je rekao da su zaposlenima proširena prava u pogledu korišćenja plaćenog odsustva, uvedena su prava i za štićenike koji su nepravedno bili izostavljeni u definisanju članova uže porodice i predviđeni su obavezni lekarski pregledi za zaposlene.

Ugovorom je predviđeno i pravo na solidarnu pomoć za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih. Pored toga, predviđeno je pravo na topli obrok i regres za korišćenje godišnjeg odmora od 2020. godine, čiju visinu utvrđuje Vlada.

Vesić je istakao da su Posebnim kolektivnim ugovorom prvi put definsana prava osoba angažovanih van radnog odnosa, koje su prepoznate kao značajan činilac u sistemu funkcionisanja grada.

Prema njegovim rečima, onima koji rade na ugovore obezbeđeno je pravo na poklon za Novu godinu za decu do 15. godina, plaćeno odsustvo u određenim životnim situacijama, posebno odsutva koja se odnose na sklapanje braka i rođenje dece, kao i plaćeno odsustvo u situacijama koje se ne mogu predvideti. Za njih je predviđeno i pravo na mesečnu autobusku kartu i pravo na solidarnu pomoć za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari