Kompanija Zijin Mining nakon RTB Bor kupila i Resources 1

Minulog vikenda Nevsun Resources Ltd. (Nevsun) i Zijin Mining Group Co. Ltd. (Ziđin) objavili su da je ponuda Ziđina za kupovinu svih emitovanih akcija i akcija u opticaju kompanije Nevsun po ceni od šest kanadskih dolara po akciji bila uspešna.

Kako se navodi u saopštenju Nevsuna, akcionari ove kompanije su do isteka roka, 28. decembra godine prodali ukupno 276.820.575 akcija, što predstavlja oko 89,37% od ukupnog broja akcija kompanije Nevsun.

Ziđin je, putem svoje podružnice, preuzeo sve Deponovane akcije i platiće ih ukupno 1,66 milijardi kanadskih dolara u roku od tri radna dana. Nevsun je inače vodeća kompanija srednjeg obima, bavi se preradom teških metala, a u Srbiji posluje posredstvom kompanije Rakita eksplorejšn d.o.o. i trenutno sprovodi projekat Čukaru Peki u Boru, nalazište bakra svetske klase u Srbiji, koje je od izuzetne vrednosti i potencijala za Srbiju. Ova kanadska kompanija upravlja i rudnikom Biša u Eritreji, koji se bavi proizvodnjom bakra i cinka.

-Veoma smo zadovoljni što smo kupili Nevsun i nastavićemo da održavamo čvrsto opredeljenje kompanije u primeni bezbednih, efikasnih i održivih praksi u rudarstvu. Takođe ćemo raditi sa našim partnerima u Eritreji kako bismo dodatno produžili radni vek rudnika Biša i istražili nova ležišta. U okviru projekta Čukaru Peki u Srbiji nameravamo brzo da razvijemo Gornju zonu i uvedemo je u proizvodnju što je pre moguće. – izjavio je Čen Đinghe (Chen Jinghe), predsednik kompanije Ziđin, povodom kupovine akcija Nevsuna, a Piter Kukijelski (Peter Kukielski) CEO i direktor Nevsuna zahvalio se akcionarima, partnerima i rukovodećem timu za ostvarivanje ovog izuzetnog ishoda za akcionare Nevsuna.

Ziđin je u skladu sa važećim kanadskim zakonima o hartijama od vrednosti, produžio period koji je na raspolaganju akcionarima Nevsuna da ponude svoje preostale do krajnjeg roka koji ističe 7. januara 2019. godine. Ova kineska kompanija, koja je odnedavno većinski vlasnik RTB Bor (ZiJin Bor Copper d.o.o. Bor) vodeća je globalna rudarska kompanija specijalizovana za istraživanje i razvoj zlata, bakra, cinka i drugih mineralnih sirovina. Upravlja širokim portfolijom, koji se prvenstveno sastoji od zlata, bakra, cinka i drugih metala kroz investicije u Kini i inostranstvu u više od devet zemalja. Kompanija je listirana na berzama u Šangaju i Hong Kongu sa tržišnom kapitalizacijom od približno 10 milijardi američkih dolara.

Nevsun Risorsiz Ltd. je vlasnik 100 odsto prava na istraživanje visoko rangiranog projekta bakra Čukaru Peki – Gornja Zona i vlasnik je 60,4 odsto prava na istraživanje Čukaru Peki – Donja Zona u Srbiji. Čukaru Peki – Donja Zona je zajednički poduhvat sa Friport-Mekmoran Ekplorejšn Korporejšn (Friport) koji trenutno poseduje 39,6 odsto prava na istraživanje, a nakon završetka studije izvodljivosti Nevsun Risorsiz Ltd će posedovati 46 odsto prava na istraživanje, a Friport 54 odsto. Nevsun generiše priliv gotovine od rudnika bakra i cinka Biša u Eritreji koji je 60 odsto u vlasništvu kompanije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari