Kovačević (NS): Građani Srbije poklonili Etihadu 96 miliona dolara 1Foto: EPA/ ALI HAIDER

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević izjavio je danas da je Vlada Srbije otkupom od Etihada 31 odsto udela u Er Srbiji za 100 miliona evra omogućila kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zaradu od 96,1 miliona dolara samo na toj transakciji.

„Cena po kojoj je Vlada Srbije 2013. godine ustupila jedan odsto udela Etihadu iznosila je 816.000 dolara. Cena po kojoj taj udeo otkupila 2020. godine je 3,96 miliona dolara. Čist ‘ćar’ za Etihad iznosi 3,1 miliona dolara za jedan odsto udela, a za 31 odsto čak 96,1 miliona dolara, i istovremeno je kompanija iz Emirata zadržala 18 odsto udela u Er Srbiji“, rekao je Kovačević.

Kovačević, koji je i predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo, dodao je da je odluka vlade doneta krajem decembra o otkupu udela u Er Srbiji po toj ceni „još jedan u nizu paradoksa koji budi sumnju da je reč o pranju novca“.

„Članovi Vlade Srbije nisu naučili osnovno pravilo da se kupuje jeftino, a prodaje skupo, nego čine upravo suprotno jer misle da će njihovo neznanje, greške i bahatost platiti narod“, rekao je Kovačević.

„Narodna stranka obećava građanima da će po promeni vlasti detaljno biti ispitani svi ugovori kojima je naneta šteta građanima i koji su za posledicu imali odliv novca poreskih obveznika Srbije“, dodao je Kovačević.

On je podsetio da je Sava centar prodat po ceni od 175 evra za kvadratni metar, a da vlast istovremeno planira postavljanje nadstrešnice na beogradskoj pijaci Kalenić po ceni od 4.000 evra za kvadratni metar.

„Nismo zaboravili ni ugovor o kupovini aviona za potrebe Vlade Srbije koji je proglašen državnom tajnom. Od kada je kupovina aviona tajna i gde je to još tajna? Gde se putevi grade po duplo višoj ceni nego u okruženju“, upitao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari