Kragujevački sindikat traži zaposlenje 220 radnika u dva komunalna preduzeća 1Lepenički bulevar: Kragujevac Foto: Milan Nikić

Radnicima dva najveća kragujevačka komunalna preduzeća koji su bili zaposleni preko agencija, zarade su umanjene u proseku za oko 9.000 dinara pošto im je u ovom mesecu status „pogoršan“ angažovanjem po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima.

Savez samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK) je o tome u otvorenom pismu obavestio ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariju Kisić Tepavčević.

Kako je navedeno, radi se o 200 radnika u JKP Šumadija i 20 u JKP Vodovod i kanalizacija.

„Tražimo da autoritetom svoje funkcije utičete kod vladine komisije koja odobrava zapošljavanje u javnom sektoru, kako bi ovi radnici zasnovali radni odnos u preduzećima za koja rade. Time bi se uštedeo i novac građana, jer se ne bi plaćale provizije agenciji“, piše u otvorenom pismu sindikata.

U sindikatu su ocenili da je stvoreno „veliko nezadovoljstvo“ radnika kojima su umanjenje plate, a da nadležna ministarka „ćuti“ iako joj je i ranije ukazano na ovaj problem.

„Ljudi ne treba da se iznajmljuju, a pogotovo to ne treba da radi njihova država. Agencije za iznajmljivanje radnika ne stvaraju ništa, one samo prisvajaju tuđi rad“, navodi se u pismu.

Sindikat je ukazao da zaposleni preko agencija nemaju pravo na bolovanje uz napomenu da njih pandemija nikako ne zaobilazi.

Ukazali si resornoj ministarki na nesiguran i težak položaj radnika angažovanih preko agencija, kao i na to da se agencijama plaćaju visoke provizije, što uvećava i troškove građanima za komunalne usluge.

„Da bi apsurd bio veći, najveći broj od tih 220 radnika jesu radnici koji su trajno potrebni ovim preduzećima – vozači kamiona smećara, prateći radnici na ovim kamionima, vozači radnih mašina, radnici na održavanju i drugi“, istuče se u pismu sindikata.

Taj sindikat je saopštio da predstavnici lokalne samouprave uveravaju, da bi oni „rado“ zaposlili te radnike u preduzećima za koja obavljaju poslove, ali da to ne mogu da učine zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru i da vladina komisija neće dati saglasnost na upošljavanje ovih radnika.

Istaknuto je da je iz kragujevačkih komunalnih preduzeća u poslednje dve godine otišlo više od 350 radnika, a da niko nije zaposlen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari