Mali: Prijava za državnu pomoć od 15. do 30. novembra 1Foro: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar finansija Siniša Mali predstavio je poslanicima zakon o isplati dvadeset evra pomoći i podrške planirane za decembar, kako bi se ublažile negativne posledice kovida 19 za sve gradjane Srbije.

„Za sve one koji se nisu prijavili za pomoć od 30 plus 30 evra, za sve one koji su postali punoletni nakon 24. aprila ove godine, otvaramo mogućnost prijavljivanja za ovih 20 evra“, rekao je Mali u Skupštini Srbije.

Govoreći o Zakonu o privremenom registru punoletnih državljana kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije, ministar je objasnio da će prijave teći isto kao do sada, preko sajta uprave za trezor od 15. do 30 novembra.

Kada je reč o Zakonu o fiskalizaciji, Mali je rekao da će postoječi model fiskalizacije iz 2003. godine biti zamenjen novim „u kojem neće biti troškova fiskalizacije ili defiskalizacije fiskalnih kasa.“

„Ovaj zakon je ključan za dalju borbu u suzbijanju sive ekonomije. Ovaj sistem je mnogo fleksibilniji, potpuno otvara tržište kada su u pitanju fiskalni uređaji. Fiskalni obveznici mogu da koriste i mobilne telefone i tablete i druge moderne uredjaje da to bude fiskalni uredjaj kod njih“, pojasnio je ministar.

Dodao je da uvodjenje novog sistema neće koštati privredu ništa, i da je država obezbedila šest milijardi dinara za troškove nabavke fiskalnih uredjaja.

Treći zakon koji je danas predložio Mali odnosi se na poresku administraciju i poreski postupak, i njime bi trebalo dati fleksibilniji način plaćanja onima koji imaju dug prema poreskoj upravi.

Poslanicima je danas predloženo i potvrdjivanje zajma o finansiranju izgradnje pruge od Subotice ka Segedinu.

„Vrednost ove investicije je 87 miliona evra, ukupna dužina pruge je 98 kilometara. Ovaj deo kroz našu zemlju je 38,5 kilometara i veoma je važno da se ne radi samo o rekonstrukciji postojeće, već i o gradnji nove pruge koja nedostaje na pojedinim deonicama“, rekao je Mali.

On je na kraju istakao da se do kraja godine očekuje početak izgradnje brze saobraćajnice od Niša ka Merdaru.

Ministar je rekao i da je prognoza rasta BDP-a povećana i da do kraja godine ministartvo očekuje rast od sedam posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari