Mali: Rebalans budžeta obuhvata sve kapitalne investicije koje smo planirali 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da su predloženim rebalansom budžeta za 2020. godinu projektovali 1.291 milijardu dinara prihoda, 1.774 milijarde dinara rashoda, deficit 483 milijarde dinara, i negativnu stopu rasta od jedan odsto.

Mali je na sednici skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava rekao da je ovaj rebalans budžeta prelazni korak ka budžetu za 2021. godinu.

„Rebalans budžeta obuhvata sve kapitalne investicije koje smo planirali, kao i svu planiranu pomoć i podršku zdravstvenom sektoru – od izgradnje kovid bolnica, ulaganja u rekonstrukciju bolnica, nabavku opreme, lekova, svega onoga što je Srbija na pravi način uradila tokom 2020. godine”, rekao je Mali.

On je istakao da će Srbija imati najmanji pad ekonomije u Evropi zbog toga što smo na pravi način reagovali i sačuvali naše proizvodne kapacitete, kao i radna mesta.

Mali je naveo da je 2020. godinu obeležila istorijski najniža stopa nezaposlenosti, nije bilo masovnih otpuštanja zbog pomoći koje je država sprovela, kurs dinara je stabilan, a inflacija je pod kontrolom.

„Predlog u ovom rebalansu je deficit od 8,85 odsto BDP. Plan za ovu godinu bio nam je 0,5 odsto, ali imamo veći deficit zbog nabavka opreme, kao i opremanja i izgradnje novih bolnica”, rekao je Mali i dodao da je veliki novac uložen u zdravstveni sistem.

Istakao je i da je planirana isplata jednokratne novčane pomoći zdravstvenim radnicima u iznosu od 10.000 dinara.

Mali je rekao da je rebalansom budžeta planirano da deficit bude ispod devet odsto BDP-a, dok je, na primer, u Velikoj Britaniji 16,5 odsto, a u Francuskoj, Španiji i Italiji iznad deset odsto, dodavši da nećemo dozvoliti da nam učešće javnog duga pređe 60 odsto BDP-a.

„U dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom za 2021. godinu imamo projekciju deficita od tri odsto i učešće javnog duga ispod 60 odsto BDP-a”, kazao je Mali, dodavši da je za svaki kapitalni projekat obezbeđen novac.

Mali je podsetio da će penzije od 1. januara porasti za 5,9 odsto, da je povećana minimalna cena rada za 6,6 odsto i da će plate rasti i naredne godine.

Precizrao je da je rebalansom budžeta predviđeno da se za izgradnju bolnica u Kruševcu i Beogradu izdvoji 6,1 milijarda dinara, a samo za opremanje dve nove kovid bolnice 2,8 milijardi.

„Ovo je prva godina da imamo deficit i to samo zbog kovida 19, zbog toga što je država rešila da najveći teret ove krize preuzme na sebe”, istakao je Mali.

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je u načelu Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu rbije za 2020. godinu, sa pratećim odlukama, i predložio Skupštini Srbije da ga prihvati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari