Mali: Sutra uredbe o garancijskoj šemi kreditiranja privrede i pomoći poljoprivredi 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je najavio da će sutra biti usvojene dve uredbe a koje se odnose na primenu garancijske šeme sa poslovnim bankama u iznosu od dve milijarde evra, kao i na podršku poljoprivrednim gazdinstvima od 2,6 milijardi dinara. 

„Uredba o primeni garancijske šeme sa poslovnim bankama sutra naći na sednici Vlade Srbije i već od ponedeljka krećemo u njenu implementaciju. To znači da će preduzećima u privatnom sektoru na raspolaganju biti jeftini krediti, u ukupnom iznosu od dve milijarde evra, za koje garantuje Republika Srbija“, rekao je ministar posle sednice Кoordinacionog tima za implementaciju Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Kovid 19.

Kako je objasnio, Uredba o podršci poljoprivrednim gazdinstvima obezbediće pomoć u iznosu od 2,6 milijardi dinara, što će ići preko Uprave za agrarna plaćanja, a primenjivaće se na ona poljoprivredna gazdinstva koja vode knjige, na preduzetnike i na one koji imaju svoja preduzeća.

Mali je istakao da je na taj način u potpunosti završen pravni okvir za implementaciju svih planiranih ekonomskih mera, koje se odnose na 600 milijardi dinara (5,1 milijardi evra) za podršku domaćoj  privredi.

On je podsetio da su prošle nedelje usvojene uredbe koja se odnose na odlaganje poreza i doprinosa, na direktnu novčanu pomoć preduzećima u iznosu od tri minimalca, kao i na isplatu 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije.

Ukazao je da su već sada vidljivi rezultati mera koje su preduzete, i da je već veliki broj privrednika prijavljen putem sajta Poreske uprave.

„Do sada se 83.800 preduzetnika prijavilo za otvaranje namenskog računa, i još oko 300.000 njih je automatski prijavljeno, s obzirom na to da imaju račun u samo jednoj banci, pa im se po automatizmu otvara namenski račun u toj istoj banci. Do kraja aprila svi ostali imaju priliku da se prijave preko sajta Poreske uprave i već prve nedelje maja ćemo isplatiti prvi minimalac za sve one koji su se prijavili“, rekao je Mali.

Na osnovu uredbe koja se odnosi na Fond za razvoj Ministarstva privrede po rečima ministra već je stiglo dvadesetak prijava.

„Predlog je da već narednog utorka, kada je i prva sednica Upravnog odbora Fonda za razvoj, odobrimo zahteve za ta sredstva. To su jeftini krediti, do 36 meseci otplate i sa jedan odsto kamate na dinarska sredstva“, istakao je Mali.

On je rekao da Međunarodni monetarni fond (MMF) u svom najnovijem izveštaju projektuje da će Srbija ove godine zabeležiti najbolje rezultate u Evropi kada je reč o privrednom rastu.

Mali je naveo da će najrazvijenije zemlje, po izveštaju MMF-a, imati ogroman pad privredne aktivnosti – Nemačka čak sedam odsto, Francuska 7,2 odsto, Italija 9,1 odsto, dok za Srbiju projektuju tri odsto, što je takodje najbolja stopa i u regionu.

Po njegovoj proceni, Srbija će zabeležiti bolje rezultate od toga.

On je dodao da MMF za sledeću godinu projektuje da će Srbija rasti čak 7,1 odsto, što bi je takodje svrstalo u najuspešnije zemlje u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari