Mihajlović: Sledeće godine početak izgradnje brze pruge Beograd-Niš 1Foto: Press MGSI

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je, gostujući u jutarnjem programu TV Hepi, da će se pored modernizacije brze pruge od Beograda do Budimpešte graditi i brza pruga do Niša, za brzine od 200 kilometara na sat.

„U pitanju je investicija procenjene vrednosti od dve milijarde evra, radićemo je sa kineskim partnerima koji imaju puno iskustva na ovakvim projektima. Ovde nije reč samo o povezivanju gradova, već o regionalnom povezivanju, jer nema važnijeg magistralnog koridora od Koridor 10“, rekla je ona.

Mihajlović je podsetila da se u železnicu nije ulagalo decenijama i da je i po navodima Svetske banke Srbija propustila nekoliko investicionih ciklusa u železnici.

„Kada je cela Evropa razvijala železnički saobraćaj, mi smo tada stali, veoma pogrešna odluka. Država danas ulaže u železnicu, to nam je strateški važno. Završetkom ovih projekata postaćemo mnogo konkurentniji od Koridora četiri, koji prolazi kroz Rumuniju i Bugarsku. Moramo mnogo toga uporedo da radimo, da zadovoljimo osnovne potrebe, ali i da idemo u korak sa modernim tehnologijama“, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade podsetila je i da će sledeće godine biti završena deonica brze pruge od Beograda do Novog Sada, da će takođe započeti i gradnja brze pruge od Beograda do Niša, kao i da će se graditi i pruga do Preševa, u saradnji sa evropskim partnerima.

„Pored železnice, punom parom se radi i u drumskom saobraćaju. Radovi se izvode na deonici Sremska Rača – Kuzmin, Ruma-Šabac-Loznica, raspisuje se tender za Niš-Pločnik. Nijedno gradilište nije zatvoreno, svakodnevno smo na vezi sa izvođačima da pomognemo gde treba, jer nam je svima stalo da se radi, to je od ogromnog značaja za našu ekonomiju“, zaključila je ona.

Ulažemo više od tri milijarde evra u komunalnu infrastrukturu

„Država će u komunalnu infrastrukturu uložiti više od tri milijarde evra. U 70 gradova i opština gradićemo fabrike vode, kanalizacione mreže, sisteme za prečišćavanje otpadnih voda“, izjavila je jutros potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je, gostujući u jutarnjem programu TV Hepi, izjavila da su ulaganja u komunalnu infrastrukturu ogromna, te da se pored projekta sa kineskim partnerima u 70 lokalnih samouprava, vrednih 2,5 milijardi evra, ulaže i 900 miliona evra u Beogradu i Batajnici.

Potpredsednica Vlade govorila je i o izgradnji stanova za pripadnike službi bezbednosti, rekavši da se trenutno gradi blizu četiri hiljade stanova, kao i da će uskoro početi izgradnja još četiri hiljade.

„Stanovi koji se trenutno grade u šest gradova biće završeni najkasnije do marta sledeće godine. U Novom Sadu i do kraja ove. Na ovom projektu rade domaće kompanije, što je od ogromnog značaja“, rekla je ona.

„Uputila sam, takođe, inicijativu predsednici Vlade da ovi stanovi budu dostupni i zdravstvenim i prosvetnim radnicima, koji u prethodnih 10 do 15 godina nisu mogli da kupe stanove na tržištu, a to su ljudi koji rade za državu“, izjavila je ona.

Mihajlović je poručila svim izvođačima i radnicima da poštuju mere opreza i nose šlemove i zaštitnu opremu, jer sekund nepažnje može sve da nas košta mnogo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari