Ministarka: EPS mora da bude jaka kompanija, nema govora o privatizaciji i otpuštanju radnika 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je cilj promena u Elektrrivredi Srbije (EPS) da bude snažna kompanija i da bude važan regionalni igrač i da nema govara o o privatizaciji i otpuštanju radnika, saopštilo je njeno ministarstvo.

„Niti će EPS biti privatizovan, niti će neko u EPS-u da ostane bez posla. EPS je baza energetske bezbednosti Srbije, a pre svega njegovi zaposleni. Ovde je reč samo o odvajanju delatnosti i poštovanju našeg Zakona o energetici, kao i o tome da sa sadašnjim načinom funkcionisanja imamo veliku neefikasnost i godišnje tehničke i netehničke gubitke na mreži od 250 miliona evra“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je energetski sektor dugo spavao i kao primer navela da je poslednja termoelektrana izgrađena još pre 30 godina, a da je za termoelektranu koja se trenutno gradi, TE Кostolac B3, ugovor potpisan 2013, a radovi počeli tek 2018. godine.

„S druge strane, moraćemo mnogo više da se bavimo zaštitom životne sredine i da naš budući razvoj u energetici baziramo pre svega na povećanju energetske efikasnosti, izgradnji velikih i srednjih hidroelektrana i većem korišćenju obnovljivih izvora energije, pre svega biomase, ali i geotermalne energije, kao i energije sunca i vetra“, rekla je ona.

Dodala je i kako je realno da Srbija, budući da će se fazno i postepeno smanjivati proizvodnja električne energije iz uglja, posebno najnekvalitetnijeg, lignita, gradi i gasne elektrane, koje mogu da pomognu u proizvodnji i električne i toplotne energije.

Govoreći o projektu „Jadar“, Mihajlovićeva je da rekla da neki, kao što govore o uništavanju EPS-a, tako najavljuju i uništavanje životne sredine zbog ovog projekta, zloupotrebljavajući opravdane bojazni ljudi u tom kraju koji znaju koliko je problema bilo sa rudnikom u Zajači.

„Neće se ništa raditi a da ne bude u skladu sa svim našim zakonima, da nisu urađene sve studije o uticaju na životnu sredinu i vidimo da se radi dokazano najboljim tehnologijama. Nikom nije u interesu da bilo šta uništi u Srbiji, bez obzira na to koliko to novca potencijalno donosi, ali su takođe nedopustivi i pokušaji politizacije ovog projekta“, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari