Miroslav Aleksić: Vlast bez sluha za interese poljoprivrednika 1

Iako sam predložio da se na sednici Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije, održanoj prekjuče, na dnevni red stavi i tačka posvećena protestu malinara u Prokuplju…

… poslanici vladajuće većine okupljeni oko Srpske napredne stranke na čelu sa predsednikom odbora Marijanom Rističevićem tokom glasanja odbacili su moj predlog, dok su ga predstavnici opozicije u tom odboru podržali. Predlog je dakle odbačen preglasavanjem čime je vladajuća većina pokazala veliku neodgovornost prema malinarima koji su u tom trenutku bili u protestu na magistrali kod Prijepolja – kaže za Danas Miroslav Aleksić, prvi potpredsednik Narodne stranke.

Naš sagovornik objašnjava da je još u subotu, kada je blokada magistrale kod Prijepolja započela, zatražio da se pored teme vezane za izradu krzna od činčila, na dnevni red sednice Odbora za poljoprivredu stavi i tačka posvećena protestu malinara.

– Rističević je na početku sednice rekao da sam predložio dopunu dnevnog reda. Tokom obrazlaganja izneo je samo delimično ono što sam ja predložio, odnosno rekao je da tražim da sednici prisustvuju malinari u protestu i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, što sam ja i tražio, ali je zaboravio da kaže da sam tražio i da se o problemu malinara raspravlja i na sednici našeg odbora. Potpuno je besmisleno, neispravno i neodgovorno da taj odbor zaseda a da ne razgovara o problemu malinara koji u tom trenutku blokiraju magistralu. Rističević i ja smo imali dugu polemiku oko toga. Ja sam obrazložio zbog čega je normalno i logično da se bavimo tim pitanjem a Rističević je uzvratio da je cena maline stvar tržišta te da je bespredmetno o tome raspravljati i dodao da se on već susreo sa predstavnicima malinara pa je stoga svaka priča o tome na odboru izlišna – priča Aleksić.

Međutim, dodaje naš sagovornik, Rističević nije razgovarao sa malinarima u protestu, već sa članovima nekih poljoprivrednih udruženja među kojima je bilo svega nekoliko malinara.

– Tom razgovoru, ne zna se po kom osnovu, prisustvovao je i Aleksandar Martinović, poslanik SNS koji nije član Odbora za poljoprivredu. Takođe, čemu razgovori sa ljudima od kojih većina nisu malinari a samo nekolicina njih je iz Prijepolja. Najveći broj prisutnih je bio iz Kraljeva i Požarevca, gde nije bilo protesta. Rističević je rekao da je zvao i malinare u protestu ali da su oni odbili da dođu. To nije tačno. Naknadno su mi malinari sa blokade rekli da ih niko nije zvao da dođu u Skupštinu Srbije, odnosno Odbor za poljoprivredu. Sasvim je jasno da su Rističević i Martinović razgovarali sa predstavnicima nekih poljoprivrednih udruženja i malog broja malinara koji su bliski SNS-u i taj razgovor je trebalo da pošalje poruku da se prekine protest. Uveren sam i da su ljudi koji su se susreli sa Rističevićem i Martinovićem, s obzirom da su protiv protesta malinara, a veoma bliski interesima hladnjačara, među kojima se, primera radi, nalazi i Dragan J. Vučićević, urednik lista Informer – navodi Aleksić i dodaje da najveći problem za poljoprivrednike je što država ne čini dovoljno kako bi smanjila troškove proizvodnje u agraru.

Zakasnele subvencije

– U razvijenim državama poljoprivreda dobija značajne podsticaje, razne vrste subvencija i garantuje im se niža cena goriva, ali u Srbiji to nije slučaj. Tačno je da tržište treba da određuje cenu maline, ali i država mora da učini sve da pojednostavi cenu agrarne proizvodnje jer će samo na taj način naši malinari i drugi poljoprivrednici biti konkurentni i u zemlji i inostranstvu. Mi imamo problem subvencija odobrenih prošle godine koje se još uvek isplaćuju, a mere podsticaja za ovu godinu još uvek nisu definisane – ukazuje Miroslav Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari