NBS: Inflacija ostaje niska i stabilna, u granicama cilja 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Narodna banka Srbije (NBS) danas je objavila da će inflacija i nadalje ostati niska i stabilna, u granicama cilja od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Viceguverner NBS Željko Jović je na prezentaciji februarskog izveštaja o inflaciji kazao da NBS ostaje pri prognozi da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2019. biti 3,5 odsto, a iduće godine četiri odsto.

On je istakao da su problematični krediti pali na udeo od 5,7 odsto, što je najniži nivo od izbijanja svetske ekonomske krize 2008.

Dodao je da je neto priliv stranih direktnih investicija u 2018. bio 3,2 milijarde evra, čime su premašena očekivanja centralne banke.

Srbija je, po njegovim rečima, postala otpornija na negativne pritiske iz spoljneg okruženja zahvaljući dobrim rezultatima i koordinaciji monetarne i fiskalne politike.

„NBS će i ubuduće biti opredeljena na održavanje niske i stabilne inflacije, koja će sa stabilnim finansijskim sistemom i uravnoteženim javnim finansijama doprineti rastu investicija i privrede, a time i standaradu gradjana na realnim osnovama“, kazao je Jović.

Predstavnici NBS su kazali da postoje rizici da ove godine ne bude ostvaren planirani rast BDP od 3,5 odsto odsto, kao što su usporavanje rasta privreda evro zone ili zadržavanje takse na uvoz robe iz Srbije na Kosovo, pod uslovom da se ta roba ne proda na drugim tržištima.

Po proceni NBS pad privreda evro zone od, na primer, jedan odsto ima isto toliki uticaj na pad privrede Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari