Nebojša Šaranović, vlasnik Jafe, kupuje hrvatski Kraš 1Foto: EPA/ANTONIO BAT

Hrvatski mediji već su promet na Zagrebačkoj berzi tokom proteklih nedelju dana označili kao „ludilo“, jer se na njoj sve vrtelo oko deonica konditorske kompanije Kraš.

Misteriju naglog skoka vrednosti i mogućnost da se u dogledno vreme preuzme ta kompanija, dodatno je začinila spekulacija medija iz susedstva da je kupac koji stoji iza kastodi računa RBA Austria banke, Nebojša Šaranović, odnosno njegova kiparska firma Kappa Star Limited.

To je u čitavu priču unelo i politiku kao začin i naslove tipa „Srbin kupuje Kraš“, ali za poslovni svet kao i investicionu javnost i dalje je nepoznato, ukoliko se te spekulacije i uvaže, na koji bi način Šaranović mogao da postane većinski vlasnik. U kompaniji Kappa Star Limited jedini komentar o tim spekulacijama bio je da nemaju komentar.

Naime, u sadašnjoj strukturi Kraša, najveći pojedinačni deoničari sa pravom glasa su Mesna industrija „Braća Piovec“ sa 30,7 odsto akcija i Kraš ESOP, udruženje radnika i malih akcionara koji imaju 18,5 odsto, dok su ostalo neudruženi mali akcionari.

Međutim, kako i sam Kraš ima oko pet odsto sopstvenih akcija bez prava glasa, uvećava se procenat glasova kod prva dva deoničara tako da oni sada zajedno imaju nešto više od 51 odsto. Prema informacijama koje stižu iz oba deoničara, nijedan ne namerava da proda svoj udeo, pa je javnosti nejasno zbog čega „treća strana“ ulaže toliki novac i kupuje sve akcije Kraša koje se ponude na berzi.

„Stampedo“ na berzi, kako ga još nazivaju hrvatski mediji, počeo je dva dana pre nego što je MI „Braća Pivec“ najavila kako nameravaju da objave javnu ponudu za preuzimanje slobodnih akcija. Oni su, pri tom, naveli kako planiraju da preuzimanje obave zajednički sa Kraš ESOP-om ukoliko to društvo prihvati njihovu ponudu, što bi trebalo da se odluči na skupštini zakazanoj za 30. septembar. Ali, „Braća Pivec“ naveli su i da se ukoliko to ne desi, spremni da idu samostalno.

I tada je na Berzi počelo trgovanje kakvo, tvrde hrvatski izvori, nije zapamćeno, koje ne samo da su obeležili milionski iznosi nego i velike oscilacije cena po akciji. Iz čijeg su porfelja akcije došle na berzu, za sada još nije moguće da se utvrdi, ali prema jučerašnjoj evidenciji nakon trgovinskog dana, Kraš ESOP neznatno je, za 0,5 odsto smanjio svoj udeo, dok se učešće kupca sa kastodi računa RBA uvećao na 3,67.

Prema hrvatskoj regulativi, ukoliko udeo dostigne pet odsto, ime kupca mora biti objavljeno. Takođe, ukoliko novi deoničar dobije 25 odsto kapitala, može da podnese ponudu za preuzimanje društva, što bi u ovom slučaju bila protivponuda „Braći Pivec“.

– Šta će se dešavati narednih dana nemoguće je prognozirati jer je reč o javnom akcionarskom društvu koje se nalazi na berzi i sve je pitanje cene koju je kupac spreman da plati. Ako stvarno postoji namera preuzimanja, onda će cena da raste sve dok se ne dostigne potrebna količina deonica, dok će posle toga biti u padu. Ovde je dodatna neizvesnost i zbog toga što se umešala politika, reč je o tradicionalnoj hrvatskoj firmi i javnost Hrvatske dodatno je zainteresovana za dešavanja oko sticanja vlasništva – kaže za Danas Milan Marinković iz brokerske kuće Fima invest.

Milioni kuna samo za jednu firmu

U prvih osam meseci ove godine, akcijama Kraša trgovalo se i ukupnom iznosu od oko sedam miliona kuna, dok je samo u prošloj nedelji prometovano više od 38 miliona a novog vlasnika dobilo je 72.000 deonica. U ovoj nedelji, promet se dodatno ubrzavao a jučerašnji dan je do sada rekordan: od ukupno 57,7 miliona kuna koliko je iznosio ukupan promet akcijama na Zagrebačkoj berzi, na Kraš se odnosilo 52,7 miliona a vlasnike je promenila 66.471 akcija. Pri tom i cena koju su postizale varirala je iz sata u sat, pa se od proseka u ovogodišnjih osam meseci od oko 600 kuna po akciji, juče iznos kretao od 710 do 855, ili u proseku 793,23 kuna po deonici. Poređenja radi, juče su druge po prometu bile akcije Telekoma Hrvatske čije su prodate akcije vredele ukupno 1,7 miliona kuna, a na trećem mestu je bila listirana Podravka sa prometom od 1,3 miliona.

Paleta firmi Nebojše Šaranovića

Firma Kappa Star Limited Nebojše Šaranovića, koju su mediji označili kao kupca Krašovih akcija, sastoji se od pet firmi – Fabrike kartona Umka, Papir servisa FHB – Beograd, Ekostar Paka ali i Fabrike biskvita i keksa Jaffa – Crvenka i Fabrika biskvita i keksa Banini – Kikinda. Spekulacije da je ta kompanija, odnosno Šaranović prikriveni kupac nastala je, između ostalog, na osnovu procene da Kappa Star želi da širi poslovanje u regionu kao i da bude snažnije prisutan kao proizvođač u konditorskoj industriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari