Pilotima Er Srbije smanjenje plate za 20 odsto, tehničarima za 15 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Er Srbija je konačno i zvanično potvrdila da sprema program dobrovoljnog odlaska zaposlenih i kompanije i smanjenje plata onima koji ostanu na radnim mestima, kao što je Danas prethodno pisao.

Prema odluci o smanjenju zarada u koju je naš list imao uvid, navodi se da će za 20 odsto biti spuštene plate radnicima iz viših platnih razreda, poput pilota i kabinskog osoblja, dok će tehničarima i ostalima iz nižih razreda zarade biti umanjene za 15 odsto, a zaposlenima iz dve najniže kategorije plata primanja uopšte neće biti umanjivana.

– Zbog poznatih teškoća u poslovanju, izazvanim pandemijom korona virusa, kompanija nije ostvarila ciljeve predviđene za 2020. godinu i već sada je primorana da zarad očuvanja poslovanja smanji zarade. Ta mera je privremena, i primenjivaće se od decembra ove do kraja marta naredne godine – navodi se u Odluci koju su dobili zaposleni u Er Srbiji.

Ni kad je Danas originalno objavio vest o pripremi otkaza u Er Srbiji, a ni juče, iz ove kompanije u kojoj država ima 51 odsto udela, nismo dobili odgovore na pitanja ko će se naći na listi tehnoloških viškova, da li će svi koji se prijave za odlazak, bez obzira na radno mesto i poziciju dobiti obećane, bolje uslove nego što to Zakon o radu predviđa i u kom vremenskom periodu će se realizovati otpuštanja.

Nije nam odgovoreno ni da li će time biti dovedena u pitanje državna pomoć deljena zbog otežanih uslova poslovanja tokom pandemije a koja podrazumeva da se ne smanjuje broj zaposlenih.

Na to poslednje pitanje nismo dobili odgovor ni od ministarstava finansija i saobraćaja.

Zid ćutanja zahvatio je i sindikate u Er Srbiji pa se tokom jučerašnjeg dana nije javio niko od sindikalaca uprkos ostavljenim porukama i telefonskim pozivima.

Predsednik Grupacije za zaposlene u aviosaobraćaju Samostalnog sindikata, kojoj pripada i Er Srbija, Pavle Pavlović, inače predsednik sindikata na Aerodromu „Nikola Tesla“, kaže za Danas da nema informaciju o nameri poslovodstva nacionalnog avioprevoznika da podeli 20 odsto otkaza.

– Ne verujem da mogu da otpuštaju 20 odsto zaposlenih, jer svi koji su potpisali sporazum sa državom i na osnovu toga dobijali najpre puni iznos minimalca a potom 60 odsto, imali su obavezu da zadrže radnike do 31. decembra. Takav sporazum sam i ja potpisao za Aerodrom. Moguće je da sada prave planove za januar. Znam da sam potpisivao i saglasnost za Er Srbiju za plaćena odsustva, dobijali su 70 odsto zarade, ali nije bilo reči o otpuštanju. Nisam dobio nikakva druga dokumenta – kaže Pavlović.

Pilotima Er Srbije smanjenje plate za 20 odsto, tehničarima za 15 2

Međutim, ako ministarstva, poslovodstvo i sindikati ćute, zaposleni su i te kako pogođeni i tvrde da ne postoje jasni kriterijumi ko će biti otpušten a kome će i koliko zarada biti umanjena.

Kažu i da se menadžment trudi samo da zadovolji formu pa je tako otpušteno 25 mladih pilota, koji se sada nalaze na otvorenom tržištu iako je u njihovo školovanje uloženo dosta sredstava.

Zaposleni ukazuju i da je činjenica da i druge aviokompanije otpuštaju, ali ne mlade i kvalitetne pilote, jer je to primarni resurs.

Objašnjenje koje se čuje, da će kad krene saobraćaj imati izbor na punom tržištu i za manje para, ne „pije vodu“ tvrde zaposleni, jer kompanije koje dugoročno planiraju već sada će doći do kvalitetnijih pilota i kopilota, tako da se po normalizaciji saobraćaja na tržištu te radne snage neće naći previše dobro obučenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari