Počeo Program "Moja prva plata", poslodavci objavljuju ponude do 25. septembra 1Program "Moja prva plata" Foto: Kancelarija za IT i e-upravu

U fabrici Biospringer u Senti danas je zvanično najavljen početak Programa „Moja prva plata“, koji ima za cilj da podstakne zapošljavanje mladih.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za IT i elektronsku upravu, ovim programom www.mojaprvaplata.gov.rs cilj je i da se pruži podrška privredi u rešavanju problema s nedostatkom kadrova.

Program je najavljen u prisustvu predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, predsednika Pokrajinske Vlade Igora Mirovića, direktora Kancelarije za IT i eUpravu, Mihaila Jovanovića i predsednika Privredne komore, Marka Čadeža.

Poslodavci koji su zainteresovani za učešće u Programu, kako se ističe u saopštenju,  objavljuju konkretne radne pozicije na Portalu Moja prva plata od 17. avgusta do 25. septembra, a zatim od 1. oktobra počinje rok i svim zainteresovanim kandidatima da konkurišu na neku od pozicija.

„Mladima sa završenim srednjim obrazovanjem obezbeđena je mesečna novčana naknada u iznosu od 20.000 dinara, dok za one sa završenim visokim obrazovanjem naknada iznosi 24.000 dinara. Za Program „Moja prva plata” opredeljene su ukupno dve milijarde dinara iz budžeta Republike Srbije. Sredstva će biti isplaćivana direktno licima na osposobljavanju, preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Pored iznosa koji isplaćuje država, poslodavci mogu da isplate i dodatna sredstva“, navodi se u saopštenju.

Kancelarija za IT i eUpravu razvila je i implementirala Portal www.mojaprvaplata.gov.rs za oglašavanje pozicija i prijavu mladih. Za kompanije je veoma jednostavno da oglase pozicije, kao i za mlade da se prijave. Kompanije se prijavljuju elektronskim sertifikatom čime se garantuje pouzdanost i autentičnost podnosioca prijave.

Brnabić: Projekat Moja prva plata šansa za 10.000 mladih da lakše nađu trajno zaposlenje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Senti da Vlada kroz program pomoći „Moja prva plata“ ulaže dve milijarde dinara, kako bi 10.000 mladih steklo prvo radno iskustvo i lakše našlo trajno zaposlenje.

Brnabić je, na predstavljanju tog projekta u fabrici kvasca „Biospringer“ u Senti, najavila da će, ukoliko program bude uspešan, to biti samo početak kada je reč o takvom vidu podsticanja zapošljavanja mladih.

Brnabić je kazala kao očekuje da će i posle devet meseci trajanja programa, tokom kojih država dotira zarade sa 20.000 dinara za one sa srednjom školom i 24.000 dinara za one sa završenim fakultetom, ostati da rade u tim kompanijama, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, poslodavci će moći na tu sumu da dodaju naknadu mladima koje angažuju.

Kako je precizirala, od danas do 25. septembra zainteresovani poslodavci mogu da se za program prijave elektronski, dok će mladi ljudi moći da se takođe elektronski prijave od 1. do 15. oktobra.

Brnabić je kazala i da mladi već od danas mogu da pristupe portalu „Moja prva plata“ i upoznaju se sa pozicijama za koje će moći da konkurišu.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež podsetio je da realizacija projekta počinje danas i objasnio da on podrazumeva da će mladi, koji su završili srednju školu ili fakultet, dobiti prvi posao, potrebno radno iskustvo i prvu platu.

On je ocenio da je ovo važan projekat za srpsku privredu, kroz koji će proći 10.000 mladih i doprineti tome da se kod njih smanji stopa nezaposlenosti.

Mnoge državne institucije, kako je ukazao, učestvovale su u izradi tog programa, među kojima je i Kancelarija za IT i eUpravu, koja je napravila portal „Moja prva plata“.

„Taj protal je danas zvanično i pušten u rad, a mi se sada nalazimo u prvoj firmi koja se prijavila za taj program“, naveo je Čadež i ocenio da će današnji dan verovatno biti završen sa velikim brojem prijavljenih komapnija.

Prema njegovim rečima, važno je da se što više kompanija prijavi za taj program do 25. septembra, kako bi od 1. oktobra počela prijava kandidata mlađih od 30 godina koji su završili ili srednju školu ili fakultet.

Prema statistici, mladi su nakon fakulteta čekali na prvo radno mesto 23 meseca, rekao je Čadež i objasnio da su oni u „začaranom krugu“, jer kada završe fakultet traži im se radno iskustvo koje nemaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari