Poljoprivrednici Banata: Netačne tvrdnje da je pšenica skupa u Srbiji 1Foto: M.P.

Savez udruženja poljoprivrednika Banata demantuje navode Udruženja „Žita Srbije“ da je pšenica u Srbiji skuplja nega na tržištima u okruženju i podseća da je na današnji dan cena pšenice na berzi u Budimpešti 186 evra tona.

Kažu da su poljoprivrednici godinama izloženi uticaju monopolista i da se cene njihovih proizvoda, naročito pšenice tendenciozno obaraju kako bi trgovački lobi zarađivao.

– Ogorčenje pojoprivrednika je veliko na takve tendenciozne izjave kako je i 18 dinara dobra cena za žito. Ništa ispod 22 dinara nije dobra cena niti pokriva troškove proizvodnje i minimalnu zaradu ratara.  Savez poljoprivrendika Banata ozbiljno  razmatra mogućnost da tužimo Udruženje „Žita Srbije“ zbog netačnih informacija koje prezentuje godinama, stvarajući lažnu sliku tržišta žitarica u zemlji i okruženju.čime nanosi ogromnu štetu domaćim proizvođačima – rečeno je Danasu u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata.

U ovom udruženju podsećaju da se kretanje cena pšenice može pratiti na sajtu markets.businessinsider.com – Wheat price Today Budapest 2020.

Reagovanje poljoprivrednika je usledilo nakon što je Udruženje „Žita Srbije“ saopštilo da je “cena pšenice u Srbiji od 18,30 do 19 dinara po kilogramu i da je za oko dinar skuplja nego u okruženju, pa da izvoz neće krenuti dok u svetu ne poskupi ili u Srbiji pojeftini” kao i zbog navoda da je “ cena pšenice za poljoprivredne proizvođače do 19 dinara za kilogram, a firme trguju po ceni od 17,30 dinara, pa naviše i ne treba očekivati velika kolebanja cena“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Poljoprivrednici Banata: Netačne tvrdnje da je pšenica skupa u Srbiji”

  1. Ej proizvodjaci dajte tacnu kalkulaciju troskova za vasu tonu Psenice pa se onda frljajte do sutra.

    • Oko 60hiljada kosta proizvodnja po hektaru I to otprilike najminimalnje što se moze e sad idi grickaj sendvic Jer od sledece godine oataces samo na salami, niko vise nece sejati zito za tako mizernu cenu…

  2. Kakva prevara naroda! Zimus su pricali da je posejano jedva 500 000h da bi dogurali do 580 000h od pre neki dan. Sve je laz. Da je tako kako oni kazu nebi pocetna cena bila 19din vec 15 din. Sakovica treba uhapsiti i osuditi zbog laznih informacija. Naravno kad av i njegov rezim odu u proslost. Sakovic direktno podrzava Tajkune..m

    • Mađarska cena pšenice je preko 186e po toni ali Mađarski poljoprivrednici ostvare i minimum 200e po ha plus plavi dizel . Mađarski poljoprivrednik ima mogućnost da zaradi od pšenice dok ta mogućnost Srpskog poljoprirednika zaobilazi
      .

  3. Seljaci u Srbiji nisu udruženi da se bore za svoja prava a ima ih dva miliona.Pa ko im je kriv što glasaju za AV-a zato što im ovaj daje 100 evra koje će im uskoro na druge načine oduzeti !

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.