Poljska ne može da osujeti izgradnju gasovoda "Severni tok 2" 1Foto: EPA-EFE/ CLEMENS BILAN

Pritiscima na Rusiju u cilju sprečavanja izgradnje „Severnog toka 2“ pored Sjedinjenih Američkih Država priključila se i Poljska uvodeći sankcije ruskoj kompaniji Gasprom međutim to ne može da osujeti izgradnju tog gasovoda a time ni eventualni alternativni pravac kojim Srbija može da se snabdeva „plavim energentom“, tvrdi domaća stručna javnost.

Srpski eksperti za energetiku naime smatraju da je ruski prirodni gas neophodan potrošačima u Evropi, te da ništa ne može zaustaviti njegov završetak.

Sa druge strane nadležni u Poljskoj kaznile su ruskog državnog giganta Gasprom sa 29 milijardi zlota (6,45 milijardi evra), zbog uloge ruske kompanije u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ u Nemačkoj, navodeći da „projekat nanosi štetu poljskim potrošačima i povećava evropsku zavisnost od ruskog uvoza“.

Međutim, Gasprom nije jedina kompanija koju su propisale kaznu poljske vlasti već su istu sudbinu doživele francuska kompanija Engie Energy, nemačke Uniper i Wintershall, austrijski OMV i englesko-holandsk Shell.

Vlasti u Poljskoj se protive izgradnji „Severnog toka 2“ jer bi se transportom „plavog energenta“ iz Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i drugih zemalja zapadne Evrope zaobišla tranzitna ruta preko Ukrajine i Poljske.

Poljski zvaničnici ističu da to ugrožava potrošače u toj zemlju jer bi povećalo cene gasa koji koriste.

Kompanija Gasprom je ocenila da Poljska enormnim kaznama teži da osujeti izgradnju „Severnog toka 2“ i najavila je žalbu zbog toga.

Podsećanja radi i Sjedinjene Američke Države prete svakoj kompaniji koja učestvuje u izgradnji „Severnog toka 2“ jer taj gasovod vidi kao konkurenciju za svoj tečni gas za snabdevanje tržišta u Evropi.

Naime, zvanični Vašington je pisao pojedinim kompanijama koje su angažovane u ovom projektu sa zahtevom da odustanu od daljih radova.

U ovom trenutku se sprovodi kampanja za predsedničke izbore u SAD i to je jedan od razloga zbog čega bi izgradnja „Severnog toka 2“ mogla da bude na čekanju.

Takođe, mogućnost obustavljanja tog projekta Rusiji je nagoveštavala Nemačka u slučaju izostanka podrške Moskve u istrazi slučaja trovanja ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

Međutim, šanse da Nemačka izađe iz tog posla nisu velike. Pod brojem jedan, potrošačima u toj zemlji, kako individualnim tako i privredi, je ruski gas nasušno potreban.

Pod brojem dva, u slučaju izlaska iz projekta „Severni tok 2“ Nemačka bi da plati kaznu u vrednosti od 10 milijardi evra.

Naime, gasovod nije ni nemački niti ruski projekat, već u njemu učestvuje više od 100 firmi koje su dobile potrebne dozvole.

Prilikom odustajanja od projekta bilo bi potrebno da se nadoknadi šteta svim tim firmama.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije kaže za Danas da su i Sjedinjene Američke Države faktički odustale od pokušaja da spreče izgradnju „Severnog toka 2“.

– Shodno tome nema nikakve šanse da kazne koje Gaspromu pred svojim organima uvodi Poljska mogu da ometu izgradnju „Severnog toka 2“. Taj projekt će sasvim sigurno biti sproveden do kraja. Poslednja istinska prepreka je savladana kada je reč o realizaciji ovog posla kada je pre nekoliko dana parlament u Danskoj odobrio da gasovod „Severni tok 2“ bude postavljen kroz teritorijalne vode te zemlje. Time je uspešno sprovođenje tog projekta u potpunosti omogućeno. Ono što rade vlasti Poljske da bi to onemogućile ne može da dovede do po njihove interese povoljnog rezultata – ističe Vuletić.

Izgradnjom „Severnog toka 2“ udvostručio bi se kapacitet postojećeg gasovoda „Severni tok 1“ od Rusije do Nemačke.

Dosad je izgrađeno 90 odsto ovog projekta i on bi trebalo da profunkcioniše sledeće godine. Gasovod „Severni tok 2“ uz „Turski tok“ se navodi kao mogući alternativni pravac za snabdevanje Srbije gasom koji trenutno dobija samo preko Ukrajine.

Iako se sa mogućnošću snabdevanja Srbije gasom preko „Severnog toka 2“ ređe spekuliše otkako je počela izgradnja „Turskog toka“ u Bugarskoj i dalje se računa sa tim projektom kao pravcem kojim bi se gasom snabdevali potrošači u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari