Potrošnja domaćinstava veća od njihovih prihoda 1Foto: Stefana Savić

U poslednjem tromesečju 2017. godine prosečni mesečni prihodi (u novcu i u naturi) po domaćinstvu iznosili su 63.674 dinara što je za pet odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Istovremeno mesečna potrošnja prosečnog domaćinstva je iznosila 64.086 dinara što je rast od 4,3 odsto u odnosu na poslednje tromesečje 2016. godine. Ako se uzme u obzir da je godišnja inflacija u 2017. godini iznosila 3,1 odsto, realni rast potrošnje je iznosio svega 1,2 odsto.

Najveći udeo u prihodima u novcu i u naturi imali su prihodi iz redovnog radnog odnosa sa 49,1 odsto i penzije sa 32 odsto. Zatim slede prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova sa 5,1 odsto, naturalna potrošnja sa 3,7 odsto i prihodi van redovnog radnog odnosa koji učestvuju sa 2,8 odsto. Ostatak se odnosi na socijalna primanja i ostale prihode.

Kada se radi o potrošnji domaćinstava i dalje ubedljivo najviše budžeta domaćinstava se troši na hranu i bezalkoholna pića, čak 34,9 odsto. Sledeća stavka su troškovi za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva sa 18 odsto učešća u ukupnim rashodima. Slede izdaci za transport sa 8,8 odsto, za ostale lične predmete i ostale usluge 5,8 odsto. Za komunikacije se troši 5,2 odsto rashoda domaćinstava, dok se za odeću i obuću izdvaja koliko i za rekreaciju i kulturu 5,1 odsto. Zanimljivo je da se skoro isto toliko troši na alkoholna pića i duvan (4,9 odsto), dok se za zdravlje troši 4,2 odsto ukupnih mesečnih troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari