Pred setvu kukuruza država ukinula subvenciju za gorivo, skuplje seme, đubrivo i nafta 1Foto FoNet/ Dragan Antonic

Setva kukuruza u Srbiji trebalo bi da počne za dvadesetak dana, ali nedostaje seme za tu kulturu, a Ministarstvo poljoprivrede je ukinulo subvenciju za gorivo od 1.200 dinara po hektaru, rekao je danas predsednik Skupštine Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Ivan Vučković.

On je za Betu rekao da zbog, posle nekoliko godina, značajnijeg poskupljenja kukuruza i pšenice na oko 23-24 dinara po kilogramu, proizvođači i trgovci semena i đubriva žele da „otmu“ deo tog kolača, pa su enormno podigli cene jer je seme skuplje 10 do 15 odsto, a mineralno djubrivo i do 30 odsto.

„Sejem 50 hektara kukuruzom i 900 kilograma semena sam naručio krajem 2020. godine, ali mi prodavac kaže svaki dan da samo što nije stiglo jer se šleper sa tom robom dva meseca carini na granici“, rekao je Ivan Vučković iz sela Lučica kod Požarevca.

Dodao je da trgovci kažu da je zbog suše podbacila proizvodnja semenskog kukuruza i da ga, najverovatnije zbog toga nema dovoljno.

Vučković je rekao da nema nikakvog razloga da mineralno đubrivo uopšte poskupi, posebno ne toliko mnogo, kao da je poskupela i nafta sa oko 120 dinara po litru na oko 150 dinara.

On je rekao da „najbolje žive dileri razne robe, a da na poljoprivrednike koji proizvode hranu niko ne misli“.

Na sve te nedaće, kako je rekao, i Ministarstvo poljoprivrede ukinulo je subvenciju na gorivo od 1.200 dinara po hektaru uz obrazloženje da je gorivo jeftinije nego 2019. godine kada nije bilo pandemije i kada je bilo skuplje, oko 170 dinara.

„Nekada smo dobijali subvencije od 12.000 dinara po hektaru, za površine do 100 hektara, od pre nekoliko godina po 5.200 za površine do 20 hektara, a sada 4.000 dinara“, rekao je Vučković.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da još nije dobio naručenu količinu semenskog kukuruza i da mu se čini da se nestašica i veštački nadograđuje da bi se još podigle cene.

„Svi hoće da zarade preko naših ledja, ne daju nam da dišemo“, rekao je Jakšić.

Stručnjak za poljoprivredu Miroslav Malešević rekao je nedavno da bi nadležne institucije trebalo da pojačaju kontrolu kvaliteta uvezenog semenskog kukuruza jer postoji mogućnost da se ponudi nekvalitetno seme.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Pred setvu kukuruza država ukinula subvenciju za gorivo, skuplje seme, đubrivo i nafta”

  1. Pa , sto ne izadjete da blokirate puteve?! Znali ste da se bunite kad vam sa 14000 din.,snizili subvencije na 12000 din, e pa sad imate 4000 din., po ha i citite!. A ne bi ste da nervirate vlast. E pa onda nista!

  2. Danas je na tv sns2 gostovao poslanik koji kaže da ministrastvo finansija i država nemaju način za suzbijanje šverca regresiranog goriva za poljoprivredu.U svetu je ta ,,nafta,,zelene boje i sipa se u poljoprivredne mašine.Ukoliko se kontrolom goriva ustanovi da je u rezervoaru zeleni dizel to vozilo gubi pravo da se registruje bilo gde u državi ,jednostavno broj šasije dobije zabranu,skidaju se tablice i isključuje iz saobraćaja,nema sudjenja,nema žalbi,kazna je fiksna.da li će iko da se kocka da mu se poništi saobračajna autobusa,kamiona,bagera…..Komisija samo uzima uzorke i šalje u državnu laboratoriju,koja automatski izbacuje vozilo iz saobračaja.Rešenje postoji,ali akcize su dobar sistem za pljačkanje poljoprivrednika.Očekivati od
    Malog i Marijana uz Krku da pomognu poljoprivredu je priča u kojoj Titanik postaje brzi voz.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.