Prva runda pregovora Železnice sa sindikatom i ministarstvom 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Na sastanku predstavnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa poslovodstvom „Infrastrukture železnice Srbije“, i reprezentativnim sindikatima dogovoreno je da se sačini nova organizaciona struktura preduzeća koja će biti poslata na uvid predstavnicima sindikata 14. avgusta, navodi se u saopštenju Sindikata izvršnih službi srpskih železnica.

– Ovo je bila prva runda pregovora i očekujemo od poslovodstva da do četvrtka izmene spornu organizacionu šemu i da odmah nakon toga zakažu novi sastanak sa sindikatima kako bi se videlo da li je nova organizaciona platforma odgovarajuća – kaže Nebojša Nikić, predsednik Sindikata izvršnih službi srpskih železnica, u izjavi za Danas, i dodaje da u suštini tek „onda kreću pregovori“.

Sindikat razume da je poslovodstvo, akcionarskog društva za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom „Infrastruktura železnice Srbije“, ima veliki problem jer je pod pritiskom Svetske banke i Vlade Srbije moralo da prihvati predloženu meru otpuštanja velikog broja radnika. Planirano je da broj otpuštenih radnika samo u toku ove godine bude 1.631, kaže predsednik sindikata ISSŽ.

– Sindikati smatraju da gašenjem nekih radnih mesta, gubimo one ljude koji su nam potrebni za održavanje i bezbednost železničkog saobraćaja – ističe Nikić.

Nekadašnje javno preduzeće Železnice Srbije, odlukom Vlade je 2015. godine, podeljeno na četiri odvojena preduzeća – Srbija-kargo, Srbija-voz, Infrastruktura železnice, sa ostatkom nekadašnjeg akcionarskog društva Železnica.

Sledeći sastanak na kome će se raspravljati o predlogu nove organizacione šeme biće održan 15. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari