Brnabić još ne odgovara na zahteve, opozicija razgovara međusobno i sa strancima 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednica Skupštine Ana Brnabić najavila je jutros da će tokom dana odgovoriti na zahteve koje joj je opozicija, na njen poziv uputila. Do objavljivanja ovog teksta, predsednica parlamenta se nije oglašavala.

Brnabić najavila je u ponedeljak na televiziji Hepi da će odgovoriti na zahteve opozicije koji su joj upućeni nakon njenog poziva u četvrtak.

Ona je tom prilikom izjavila da se “bavila na najozbiljniji način” zahtevima opozicije, ali da je osnovni zahtev koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) da se sada obustave sve izborne radnje za Beograd “protivustavno i apsolutno nemoguće”.

Kako je navela, opozicija želi „da praktično promenimo Zakon o lokalnoj samoupravi, da ima retroaktivno dejstvo, da bude puj-pike ne važi, i da se oni odlože do daljeg“.

Ona je potvrdila da će beogradski izbori sigurno biti 2. juna kao i da se o odlaganju ostalih lokalnih izbora može razgovarati, ali nije isključila opciju da se istog dana održe i beogradski i lokalni izbori u opštinama i gradovima u kojima nisu održani decembra prošle godine.

Kako Danas saznaje, predstavnici stranaka opozicije sastali su se danas u 14 časova na redovnom sastanku na kojem su razgovarali o mogućim opcijama nakon odgovora vlasti i izlasku na izbore. Prema našim nezvaničnim saznanjima, predstavnici opozicije intenzivno razgovaraju o svojim narednim koracima i sa predstavnicima stranih zemalja zainteresovanim za situaciju u Srbiji.

Podsetimo, u četvrtak je održan poslednji sastanak vlasti i opozicije povodom primene preporuka OEBS Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i popravljanja izbonih uslova.

Pored stranaka vlasti i opozicije, sastanku su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora, ali i ambasadori SAD i EU, što je naišlo na negodovanje nekoliko opozicionih partija.

Sastanak je prekinut odlaskom opozicije pre kraja, jer vlast, kako kažu, nije želela ni opoziciju, niti smanjivanje tenzija već samo stvaranje privida dijaloga.

Sa druge strane, Brnabić je nakon sastanka uputila poziv predstavnicima opozicije i civilnog sektora da joj dostave predloge koji se tiču primene preporuka ODIHR, kao i da će “prihvatiti svaki predlog”.

Američki ambasador Kristofer Hil se takođe obratio medijima nakon sastanka i rekao da međunarodna zajednica ne voli ideju bojkota, kao i da zna da su razgovori formata u kom ih vode vlast i opozicija ne samo važni već i teški.

U petak, stranke koje čine koaliciju SPN pojedinačno su uputile identičan dokument u kojem su dotadašnja tri zahteva – objedinjavanje beogradskih i ostalih lokalnih izbora, otvaranje RTS-a i revizija biračkog spiska – razrađena konkretnim predlozima o izmenama zakona koji će pomoći u implementiranju preporuka ODIHR-a.

Pored ovih zahteva, a radi ispunjavanja svih preporuka, opozicija je tražila i prekid svih izbornih radnji.

Osim političkih aktera, svoje preporuke su poslale i organizacije civilnog sektora, pa je tako CRTA definisala odgovornost institucija, tačan birački spisak, profesionalan rad medija i zaštitu građana od političkih pritisaka kao četiri prioritetne oblasti na kojima treba raditi kako bi se preporuke ODIHR-a primenile.

Iako se još pre poslednjeg sastanka pojavila ideja bojkota izbora ukoliko se ne ispune svi uslovi opozicije, pojedine stranke koalicije SPN stava su da je bojkot poslednja opcija i da treba iskoristiti sve da to njega ne dođe.

Takođe, iako je od strane vlasti više puta upućena poruka da pomeranje beogradskih izbora nije moguće, a u toku vikenda pojavile su se informacije da vlast ipak razmatra objedinjavanje beogradskih i lokalnih izbora za 2. jun.

U takvoj atmosferi, Radomir Lazović je u ponedeljak za N1 rekao da koalicije SPN i NADA žele da daju “svaku šansu ovim pregovorima”.

Lazović je istakao da unutar koalicija postoje “dve škole mišljenja” – jedna koja zagovara odlučujuću pobedu, posle koje bi SNS počeo da se rastura i druga, koja smatra da se vlast treba razvlašćivati “ulicu po ulicu”. Dodao je i da on i Zeleno-levi front pripadaju drugoj školi.

Ipak, naglasio je Lazović, opozicija će svakako imati jedinstveni nastup.

Miloš Parandilović iz Novog lica Srbije je danas izjavio da smatrada vlast nije očekivala da će opozicija odgovoriti na poziv Ane Brnabić, jer us mislili da opozicija ne želi da izađe na izbore.

„Ana Brnabić je kazala da će prihvatiti sve naše zahteve, ali očigledno se prevarila jer je očekivala da će opozicija prekinuti razgovore o izborima. Režim Aleksandra Vučića je svestan da će izgubiti Beograd u iole fer izbornim uslovima. Ako ih sprečimo u dovođenju ljudi sa strane oni će sigurno izgubiti beogradske izbore“, ocenio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari