Parandilović: Vlast nije očekivala odgovor opozicije na poziv Ane Brnabić 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Poslanik i predsednik stranke Novo lice Srbije Miloš Parandilović izjavio je danas da već četvrti dan vlast ne odgovora na zahteve koalicije Srbija protiv nasilja o izbornim uslovima jer su smatrali da opozicija ne želi da izađe na beogradske i lokalne izbore.

Parandilović je agenciji Beta kazao da je propao pokušaj vlasti da uz prisustvo stranih ambasadora na skupštinskom kolegijumu pošalje svetu lažnu sliku da opozicija ne želi da izađe na izbore.

„Naprednjaci su krađom decembarskih izbora naneli veliku bruku Srbiji, a sada su pozvali ambasadore SAD, EU i OEBS-a da bi se pred njima predstavili kao neko ko hoće da popravi izborne uslove, ali da opozicija neće na izbore. Na njihovu žalost, opozicija hoće na izbore i na poziv Ane Brnabić poslali smo dokument na koji ona još nije odgovorila iako je kazala da će prihvatiti svaki naš zahtev“, kazao je Parandilović.

Prema njegovim rečima cilj opozicije je da se izbori za minimum uslova zbog kojih bi imalo smisla učestvovati na izborima.

„Ako CRTA saopšti da je vlast na šest odsto biračkih mesta dovela više od 40.000 glasača iz unutrašnjosti i iz Republike Srpske, onda se postavlja pitanje koliki je ukupan broj fantomskih birača s kojima naprednjaci manipulišu. Ovo je diktatorska vlast koja je uzurpirala sve državne institucije i sada kuva žabu i razmišlja šta će da uradi sa zahtevima opozicije“, rekao je poslanik.

Dodao je da je opozicija pokazala ozbiljnost jer je spremna da se, kako je kazao, do kraja bori za poštene izborne uslove.

„Opozicija je sigurna da može da pobedi u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i u još desetak gradova i opština samo ako postoji minimum poštenih uslova. Osnovni zahtevi opozicije su revizija biračkog spiska, ravnopravan nastup medijima i održavanje svih izbora u istom danu“, kazao je Parandilović.

Dodao je da je vlastima najveći problem objedinjavanje izbora jer su oni, kako je rekao, već preselili određen broj birača, na primer, iz Novog Sada u Beograd.

„Ana Brnabić je kazala da će prihvatiti sve naše zahteve, ali očigledno se prevarila jer je očekivala da će opozicija prekinuti razgovore o izborima. Režim Aleksandra Vučića je svestan da će izgubiti Beograd u iole fer izbornim uslovima. Ako ih sprečimo u dovođenju ljudi sa strane oni će sigurno izgubiti beogradske izbore“, ocenio je on.

Na pitanje Bete da li se i kada može očekivati odgovor vlasti na zahteve opozicije, Parandilović je rekao da „ni doktor ne zna šta se dešava u glavama Vučića i Brnabić“.

„Niko ne može da predvidi šta će oni da urade u narednih nekoliko dana. Opozicija će konačne odluke doneti u zavisnosti od stava Srpske napredne stranke (SNS)“, rekao je.

Upitan da li će ambasadori koji su prisustvovali skupštinskom kolegijumu imati uticaja na stav vlasti prema zahtevima opozicije, Parandilović je izrazio bojazan da Vučića i SNS drže na vlasti oni koji su upravo bili posmatrači na skupštinskom kolegijumu.

„Posle izborne krađe u decembru američki i ruski ambasador su čestitali pobedu Vučiću kao da su izbori bili festival demokratije. Siguran sam da jedan deo stranih ambasadora i političara brani ovaj režim iz lukrativnih razloga. Ambasadore je na taj sastanak pozvao režim da posvedoče kako opozicija neće da prihvati nijedan predlog. Kada je opozicija pokazala zrelost i spremnost da odgovori na zahtev Ane Brnabić, i režim i ambasadori su se ućutali“, rekao je Parandilović.

Srbija protiv nasilja je u petak predala predsednici parlamenta Ani Brnabić zahteve za organizovanje poštenih izbora.

Brnabić je prethodno izjavila da će prihvatiti sve zahteve opozicije da se ne bi, kako je kazala, igrali mačke i miša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari