Raspisan konkurs za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u Zrenjaninu na 15 godina 1Foto: M.P.

Grad Zrenjanin raspisao je javni konkurs za prvi krug davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta koje nudi u 27 katastarskih opština u površini od 9.010 hektara. Novina je da je na period od 15 godina u ponudi čak 8266 hektara, dok je za preostalih 744 hektara period zakupa godinu dana.

Kako je Danasu potvrđeno u Upravi za poljoprivredno zemljište, javna nadmetanja odvijaće se elektronskim putem, preko aplikacije „Digitalno javno nadmetanje“.

Rok za prijavljivanje je 25. mart u 12 časova, a otvaranje ponuda i kreiranje rang-liste zakazano je za 2. april u 12 časova.

U Upravi navode da svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači koji ispunjavaju uslove za učešće na nadmetanju u Zrenjaninu, na lak i jednostavan način mogu poslati svoje ponude putem aplikacije, bilo da koriste računar ili mobilni telefon. Na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište nalazi se tekstualno i video uputstvo za korišćenje aplikacije.

Takođe, na Geoportalu Uprave za poljoprivredno zemljište mogu se pronaći svi relevnatni podaci o parcelama koje se nude u zakup, uključujući i tačan položaj, izgled i oblik parcela prikazan na satelitskim podlogama.

Zemljište koje se daje u zakup nalazi se u katastarskim opštinama Zrenjanin, Banatski Despotovac, Belo Blato, Botoš, Čenta, Farkaždin, Knićanin, Orlovat, Perlez, Tomaševac, Aradac, Ečka, Elemir, Jankov Most, Klek, Lazarevo, Lukićevo, Lukino Selo, Melenci, Mihajlovo, Mužlja, Stajićevo i Taraš.

Prethodne godine u aprilu javna licitacija za državno poljoprivredno zemljište u Zrenjaninu održana je zbog pandemije na gradskom stadionu ali su zbog uslova licitacije mnogi mali poljoprivrednici demonstrativno odustali.

Gradsku komisiju za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta ratari su otpužili da radi protiv njih a zemlju daje velikim firmama i pojedincima koji imaju novac ali se ne bave poljoprivredom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari