Rusi zabrinuti zbog voća iz Srbije 1Foto: EPA/ ATTILA BALASZ

U 12 pošiljki nektarina, breskvi i šljiva iz Srbije tokom jula ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor pronašla je prisustvo bakterije monilinia, zbog koje nastaju braon mrlje na ovom voću, saopštila je na svom sajtu ova Služba.

Svoju zabrinutost zbog ovoga su, kako se navodi na sajtu Rosselkhoznadzora, izrazili prošle sedmice u telefonskom razgovoru sa direktorom Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Nebojšom Milosavljevićem. Direktor Uprave im je tada rekao, kako se ističe u saopštenju, da će biti ispitani svi slučajevi izvoza zaraženog voća.

„Milosavljević je rekao da deli zabrinutost i da će biti sprovedena istraga u svim slučajevima izvoza zaraženog voća za Rusiju. On je rekao i da Srbija trenutno sprovodi program koji bi trebalo da osigura bezbednost proizvoda koji se izvoze u Rusiju“, napominje se u ovom saopštenju.

Rosselkhoznadzor dalje navodi da im je direktor Uprave za zaštitu bilja rekao kako je 2.000 uzoraka voća tokom ovog programa testirano i da su četiri dobavljača i 200 proizvođača isključeni sa liste izvoznika u ovu zemlju.

Ruska služba za fitosanitarni nadzor zahtevala je od Srbije da pošalje rezultate testiranog voća i detaljne informacije o testiranju i to u zvaničnom pismu Službi.

– Služba zadržava pravo da uvede privremene restrikcije na uvoz ovih vrsta voća iz Srbije ukoliko se ispostavi da se zaraženo voće i dalje izvozi za Rusiju – navodi se u saopštenju Rosselkhoznadzora.

Federalna služba za fitosanitarni nadzor Rusije podseća da je avgusta prošle godine suspendovala uvoz breskvi i nektarina iz Srbije zbog više slučajeva zaraženih voćki. Zabrana izvoza srpskim proizvođačima ovih vrsta voća ukinuta je tek krajem maja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari