Šaranović nastavlja pohod na akcije Kraša 1Foto: EPA/ ANTONIO BAT

Skupština malih akcionara Kraš ESOP odlučila je danas da ne učestvujue u zajedničkoj ponudi preuzimanja te konditorske kompanije sa Mesnom industrijom “Braća Pivac”, iako se doskoro verovalo da dva najveća deoničara imaju dogovoren zajednički nastup.

To znači da se trgovanje akcijama na Zagrebačkoj berzi i dalje dinamično nastavlja a glavni kupac svih slobodnih udela je srpski biznismen Nebojša Šaranović, odnosno njegova kiparska firma Kappa Star Limited. Ona je u protekle tri nedelje uspela da od početne nule dostigne oko 20 odsto vlasništva u Krašu i pri tom podigne cenu sa oko 380 kuna, koliko se plaćalo početkom meseca, na preko hiljadu.

Podsetimo, “stampedo” na Zagrebačkoj berzi krenuo je nekoliko dana pre nego što su iz MI “Braća Pivac”, sa 30,73 odsto udela u Krašu, objavili nameru da dostave ponudu za preuzimanje slobodnih akcija, uz očekivanje da će im se pridružiti drugi po veličini suvlasnik, Kraš ESOP koji čine zaposleni čiji je ukupan udeo 18,45 odsto.

Iako Pivec i Kraš ESOP nemaju potrebnu većinu, njima se kao najvećim deoničarima pripisuju glasovi koje nosi vlasništvo nad pet odsto akcija same kompanije, na osnovu čega su jedini članovi uprave preduzeća. Pivci su istovremeno saopštili i da će ukoliko ne bude zajedničkog nastupa, ponudu dostaviti samostalno, ali je onda počelo ubrzo trgovanje i dizanje cene u čemu oni, zbog objavljene namere nisu mogli da učestvuju.

Ali, s obzirom na utrostručenu cenu koje su akcije Kraša dostigle na berzi, puitanje je da li će sada imati dovoljno nova za planirano preuzimanje. S druge strane, Šaranović je do sada već uložio blizu 50 miliona evra i malo je verovatno da je u takvu “akciju” krenuo bez dobro pripremljenog plana, tim pre što postoji logična pretpostavka da bi tom akvizicijom, ukoliko do nje dođe, mogao da efektom sinergije dodatno poboljša položaj i nove i svojih konditorskih firmi, Jafe i Baninija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari