Šarović: Skakavci koji su pojeli novac PIO fonda su koalicioni prijatelji SNS 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Mere fiskalne konsolidacije stvorile su uslove da da se svim korisnicima penzija, invalidima rada i rata, isplati pomoć od 5.000 dinara, a rebalansom plana za isplatu te novčane pomoći obezbeđeno je 8,7 milijardi dinara, rekao je Zoran Ðorđević, ministar rada obrazlažući pred poslanicima Skupštine Srbije predlog izmene finansijskog plana PIO fonda.

Penzionerima, kojih u Srbiji ima oko 1.740.000 jednokratna novčana pomoć trebalo bi da bude ispaćena, kako je najavljeno, 5. novembra. Poslanici vlasti najavili su podršku predložnom zakonu, dok opozicija koja prisustvuje sednici smatra da vlast treba da se izvini penzionerima jer im je protivustavno za šest godina oduzela najmanje jednogodišnju penziju od 2016. godine, a ne da od penzionera traži da se raduju jednokratnoj pomoći od 5.000 dinara.

Đorđević je naveo da su ukupni prihodi i primanja Fonda, odnosno rashodi i izdaci, Rebalansom plana za 2019. utvrđeni su u iznosu od 668,14 milijardi dinara, što je, kako je dodao, za 8,04 mijarde dinara više od iznosa predviđenog Finansijskim planom Fonda za 2019.

“Isplata pomoći obezbeđena je u skladu sa bilansnim mogućnostima Fonda zahvaljujući ostvarenju prihoda od doprinosa na PIO u višem iznosu od planiranih u periodu od početka godine do avgusta, kao i nižem izvršenju rashoda, pre svega po osnovu planiranih naplata po sudskim sporovima, rekao je Ðorđević i dodao da su srestva konverzije sadržana u istom iznosu na strani prihoda i primanja i izdataka Fonda.

Komentarišući predloženu jednokratnu pomoć penzionerima Milorad Mijatović, šef poslaničke grupe SDPS rekao je da tu pomoć penzionerima ne treba potcenjivati i da je to znak da je PIO fond stabilan. Međutim, prema njegovim rečima ipak je najvažnije to što je Vlada usvojila takozvanu “švajcarsku formulu “ za obračun penzija, jer je to dugoročan projekat koji će značiti da penzioneri neće zavisiti od odluka Vlade, već će zavisti od rasta ekonomije . To znači , kako je rekao da će primanja penzionera biti stabilna.

Nemanja Šarović, poslanik Srpske radikalne stranke rekao je da treba prvo vratiti penzionerima sve što im je oduzeto uz zateznu kamatu, pa tek onda Vlast može da priča o nekakavom povećanju penzija .

“ Povećanja penzija nije bilo do sada, jer vi niste vratili ni ono što ste protivustavno oteli “, rekao je Šarović i dodao da prema zvaničnim podacima Fiskalnog saveta penzije su povećane za 8, 9 procenata, a to znači da je penzionerima oteteo najamanje 23 odsto, odnosno čitava jednogodišnja penzija.

“ Umesto da se bar izvinite penzionerima i kažete da ćete sada početi da vraćate ono što ste oteli, vi očekujete da se oni raduju za pomoć od pet odsto. Ubeđujete Srbiju da je 8, 9 odsto veće od 32 odsto “, istakao je Šarović i dodao da su penzije stečeno pravo i da tu nema otimačine, ali vaša je sreća što mi Ustavni sud imamo samo na papiru, ali ne i u stvarnosti.

Ministar Đorđević, replicirajući poslaniku SRS rekao je da mu se čini da je Šarović bio na nekoj drugoj planeti i da se ne seća kolika je bila inflacija i u kakvoj finansijskoj situaciji je bila zemlja do 2012. godine.

“ Zašto toliko ružno govorite o svojim koalicionim partnerima koji su do 2012. godine bili na vlasti. Ti skakavci koji su pojeli novac PIO fonda su vaši koalicioni prijatelji . Činjenica je da ste oduzelo neuporedivno više nego što dajete “, naveo je Šarović, a ministar Đorđević mu je uzvratio da je Fiskalni savet na čije ocene se poslanik SRS poziva trebalo je da reaguje na finansijsku situaciju koja je bila 2010, odnosno 2011. godine, ali da on to nije uradio.

U raspravu se uključio i Aleksandar Martinović, šef skupštinskih naprednjaka, koji je rekao da penzije nisu stečeno pravo i ustavna kategorija, već varijabilna kategorija, na šta je Šarović reagovao citirajući Vučića sa predizbornog skupa 2014. godine na kome je on rekao da penzionerima nema šta da se oduzima.

“Da li je Vučić ispraznio penzioni fond. To fondovi su ispunjeni pre našeg dolaska na vlast. Sad se neki prave nevešti kao da to ne znaju. I zato je vlada morala da pribegne meri da se privremeno smanje penzije i penzioneri su to razumeli i podržali SNS. Uostalom iznos penzije je varijabilna kategorija, kao što je i plata “, precizirao je Martinović, dodajući da sada ne bi bilo ni plata ni penzija da nije bilo tih mera.

Kritike na račun predloženih mera imao je i Branislav Kovačević, član vladajuće koalicije i poslanik Partije ujednjenih penzionera.

On je podsetio da su plate smanjene 10 odsto, a više od trećine penzionera doživelo je smanjenje penzija od 22 odsto, pa do 25 odsto i oni će sada dobiti povećanje od pet odsto, a onima kojima je uzeto samo 10 odsto dobiće od 9 do 15 odsto, a Miladin Ševrlić, samostalni poslanik naveo je da su penzije umanjene za oko 800 miliona evra u ukupnom iznosu i upitao je ministra Đorđevcića postoji li mogućnost povraćaja oduzetih penzija, bar sukcesivno, ali i kako je moguće da poljoprivredni penzioneri imaju za 30 odsto manju penziju od minimalne.

On je naveo da nikada do sada penzioneri nisu bili u situaciji da ih sahranjujnu u plastičnim kesama, kao što se sahranjuju umrli od zaraznih bolesti.

Odgovarajući na primedbe podslanika, ministar Đorđević rekao je da je izrečeno niz neistina i da penzioneri vrlo dobro znaju kako danas žive, a kako su živeli 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari